середа, 15 червня 2011 11:05

Відмова від українського сиру обернеться Росії дефіцитом молочних продуктів?

Відмова від українського сиру обернеться Росії дефіцитом молочних продуктів?

Білорусь, найбільший постачальник молочних продуктів, зокрема сиру, в Російську Федерацію, істотно скорочує виробництво молочних продуктів.

Місцева молочна індустрія не може працювати у збиток в умовах штучного стримування цін, передає портал "Дело".

Так, найбільший у країні виробник молочної продукції ВАТ "Савушкін продукт" направив факсом в торгові організації офіційного листа. У ньому повідомлено про припинення виробництва частини асортименту. Перелік містить більше десятка торгових марок кефіру, йогуртів, сиру та сметани, випуск яких "припинений у зв'язку з нерентабельністю виробництва". Поки в країні намітився дефіцит кефіру, решта продукції залишається в достатній кількості, проте експортний потенціал галузі викликає сумнів. Нагадаємо, що Нацбанк Білорусі девальвував місцеву валюту відразу на 58%.

Білорусь є найбільшим постачальником у Росію твердого сиру. Слідом йде Україна, і швидше за все за рахунок скорочення присутності білоруського продукту українські виробники змогли б наростити поставки. Проте вчора Росія заявила, що має намір обмежити ввезення сиру з України через використання при його виробництві рослинних жирів, зокрема пальмової олії. Таку вимогу висловив глава правління Національної спілки виробників молока Андрій Даниленко.

Він зазначив, що ситуація на українському ринку виглядає дивно - в Україні обсяг виробництва молока не збільшується, зате виробництво сирів, як не дивно, зростає гігантськими темпами.

"При цьому Україна є найбільшим імпортером тропічних олій у світі", - нагадав він.

Нині інспектори Россільгоспнагляду проводять перевірку українських молочних підприємств. За її підсумками стане зрозуміло, чи є реальні причини вводити обмеження на експорт їхньої продукції в Росію.

Зараз ви читаєте новину «Відмова від українського сиру обернеться Росії дефіцитом молочних продуктів?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути