пʼятниця, 30 листопада 2012 10:30

У тіні перебуває близько половини економіки України - експерт

У тіні перебуває близько половини економіки України - експерт
Фото: yak-prosto.com

До 50% економіки України перебуває в тіні.

Про це розповів науковий співробітник інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України Всеволод Степанюк у ефірі "Ера-FM".

"Загальноприйнятих методик обліку тіньової економіки не існує. У Сполучених Штатах вважають, що це економіка, з якої не сплачені податки. Дехто вважає, що це економіка, яка не потрапила в державну статистику. Можна погодитись, що в Україні десь до 50% економіки перебуває в тіні, якщо брати методику Сполучених Штатів. І це не тільки не облікована продукція, а також різні оптимізації податкових схем: неповернення прибутку з офшорів і так далі. Можна додати і незаконні преференції, які протягнули через законодавчу базу", - сказав Степанюк.

У свою чергу кандидат економічних наук, голова комітету економістів України Андрій Новак зазначив, що тіньова економіка формується на бухгалтерському рівні.

"Тіньова економіка - це не закопані під землю підприємства, де щось нелегально виробляють. Тіньова економіка формується на бухгалтерському рівні, коли відбувається оптимізація оподаткування чи просто грубе порушення податкового законодавства. Переважно це собі може дозволити наближений до влади - він знає, що до нього ніхто не прийде", - розповів Новак.

Нагадаємо, за оцінками Міжнародного валютного фонду, частка тіньової економіки України становить близько 20%.

Зараз ви читаєте новину «У тіні перебуває близько половини економіки України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути