понеділок, 10 червня 2013 14:05

У Криму за сезон можна заробити 20 тисяч гривень

У Криму за сезон можна заробити 20 тисяч гривень
На сезонній роботі в Криму відпочивати не буде коли. Фото: slando.ua

Студентка Людмила Тарасюк купує квитки до Сімферополя на столичному залізничному вокзалі. 15 червня поїде в Крим на ціле літо. Планує там працювати офіціанткою до 15 вересня.

"На роботу їду з подругою, - розказує Людмила. - Батьки спочатку не хотіли відпускати. Бояться, що мене "завербують" у бордель. Але я їду працювати офіціантом у ресторан в Алушті. Пропонували ще влаштуватися хостесом в один із готелів у Ялті. Але там треба гарне знання англійської. Я цим похвалитися не можу".

За місяць роботи дівчині обіцяють 3 тис. грн і чайові.

"Подруга цього року їде в Алушту на роботу удруге. Торік за літо заробила 20 тисяч гривень. Житло і харчування обіцяє надати роботодавець. Жити доведеться не в найкращих умовах. Обіцяють поселити в санаторії біля ресторану. Торік у кімнаті на 20 квадратних метрів жило шестеро дівчат. Але щоб заробити, доведеться перетерпіти. Вихідних буде два на місяць. Хочу поїхати побачити Ялту. Надіюсь, хоч раз в тиждень зможу купатися в морі", - розповіла дівчина.

Лучанка Ангеліна Доброта два роки їздила у Крим збирати полуницю.

"Цього року із сестрою поїдемо до Польщі, - говорить Ангеліна Доброта. - Там за місяць платять тисячу доларів, а вимоги ті ж самі, що й у Криму. Торік збирали полуницю в Алушті. Більше 3,5 тисяч гривень там за місяць на сезонних роботах заробити нереально".

На сезонну роботу у Крим набирають офіціантів, масажистів, продавців, аніматорів і кухарів.

"Щороку на літній сезон власники готелів і парків розваг набирають на роботу працівників з усієї України, - говорить власник столичного рекрутингового агентства Олег Швець. - Хто надіється у такий спосіб поїхати в Крим на відпочинок, марнує час. Відпочивати не буде коли. Більшість роботодавців наймають працівників на роботу без вихідних. В офіціантів робочий день починається об 11 ранку і закінчується далеко за північ. Танцівниці і діджеї у клубах працюють всю ніч. Аніматорів наймають для роботи з дітьми у готелях і для розваг мешканців".

За словами Швеця, обираючи сезонні заробітки, варто укладати контракт з роботодавцем.

"Часто люди працюють місяць-два просто "за дякую", - говорить Олег Сергійович. - Роботодавці користуються безплатною робочою силою і все частіше кидають найманих працівників на гроші, бо знають, що ті не матимуть куди пожалітися. Працівників часто розселяють у гуртожитки і годують за рахунок закладів, у яких вони працюють. Але чи виплатять вам зарплату у кінці сезону - не гарантія".

Зараз ви читаєте новину «У Криму за сезон можна заробити 20 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути