пʼятниця, 12 жовтня 2012 09:19

В ЄС 15 країн погодилися дати Держмитниці України інформацію про імпорт

В ЄС 15 країн погодилися дати Держмитниці України інформацію про імпорт
Ігор Калєтнік каже, що нині йде процес ліквідації технічних перешкод. Фото: glavcom.ua

В Європейському союзі 15 країн готові надати Державній митниці Україні доступ до інформації про відправника та одержувача вантажу, його вагу і коди товарів.

Про це повідомляє "Комерсант-Україна" у публікації "Митниця шукає інфомацію".

Вчора в рамках європейського форуму керівників митних служб країн ЄС, кандидатів на вступ до ЄС і країн СНД глава Держмитниці Ігор Калєтнік спробував активізувати переговори про обмін попередньою митною інформацією з ЄС. Київ отримав підтримку цієї ініціативи ще під час минулорічної конференції "Східне партнерство".

"Йде процес ліквідації технічних перешкод. Кожна держава ЄС має узгодити свою позицію спочатку всередині країни, а потім з Єврокомісією", - уточнив він.

Отримання доступу до інформації дозволить митникам дізнаватися характеристики імпортного товару ще до моменту перетину ним кордону.

"Якщо не буде обміну інформацією, все залишиться як і раніше - постійні розвантаження-завантаження, огляди. Ми хочемо, щоб ніхто не міг вплинути на процедуру митного контролю, вартісні характеристики з метою зменшення оподаткування. База повинна бути наповнена за рахунок інформації, яку ми отримаємо, і не буде необхідності оглядати транспортні засоби", - вважає Калетник.

Нагадаємо, вчора повідомлялося, що поки Україна обмінюється даними про транспортні засоби з Польщею та Молдовою, готується пілотний проект з Білоруссю, проект з Туреччиною - на етапі технічного узгодження.

Один з високопоставлених учасників переговорів повідомив газеті, що ініціативу української митниці підтримують 15 країн ЄС, серед яких - Польща, Словаччина, Угорщина та Румунія, а також Бельгія, Фінляндія та Швеція. За його словами, Україна претендує на отримання даних, які містяться в книжці Carnet TIR: вагова характеристика вантажу, інформація про його відправника та одержувача, коди товарів.

"Про дані щодо митної вартості не йдеться. В ЄС вважають, що вона містить багато комерційної інформації. ЄС хоче оцінити ефективність процедури обміну даними з Росією, яка здійснюється з 2009 року, і обов'язково відвідати пункт пропуску України з Молдовою, на якому ми обмінюємося відповідними даними", - додав співрозмовник газети.

Ні Калєтнік, ні співрозмовник видання не змогли спрогнозувати, коли Україна підпише відповідну угоду з країнами ЄС. Хоча раніше директор департаменту митного контролю та оформлення Держмитниці Сергій Семка заявляв, що до кінця 2012-го-початку 2013 року Україна "перейде до питань налагодження обміну інформацією".

Зараз ви читаєте новину «В ЄС 15 країн погодилися дати Держмитниці України інформацію про імпорт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути