понеділок, 16 вересня 2013 16:10

В Азарова заявили, що Україна може наростити торгівлю з РФ майже в 4 рази

В Азарова заявили, що Україна може наростити торгівлю з РФ майже в 4 рази
Валерій Мунтіян заявляє про неповне використання потенціалу торгівлі з РФ. Фото: newsmoldova.ru

Україна використовує свій експортний потенціал по відношенню до Російської Федерації на 27-29%.

Про це з посиланням на аналіз, зроблений науковцями, заявив урядовий уповноважений з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами - учасницями СНД, Євразійського економічного співтовариства та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

Він зазначив, що в України з державами Митного союзу найбільший товарообіг - $63,2 млрд за 2012 рік (але при цьому зберігається негативне сальдо). Найголовніше, за його словами, що структура українського експорту найкраща, бо це товари з найбільшим ступенем переробки та доданої вартості. Мунтіян наголосив, що російський ринок залишається найбільшим за споживанням кінцевої української продукції (близько 60%) і біля 40% на ринку РФ займають українські високотехнологічні товари.

"Це говорить про те, що цей ринок, який історично склався, треба не лише зберегти, а й розвивати", - цитує слова Мунтіяна пре-служба Мінекономрозвитку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль цинічно витирає ноги об свої зобов'язання - експерт про торговий конфлікт

На думку чиновника, зберігається величезний експортний потенціал у галузях машинобудування, оборонного комплексу, АПК, суднобудування, авіації, ракетобудування та енергетики.

Разом з тим, Мунтіян нагадав, що 28 листопада Україна планує підписати договір про асоціацію і розширену поглиблену зону вільної торгівлі з Європейським Союзом. Товарообіг з ЄС займає майже 30% у обсягах всього українського товарообігу (в абсолютних показниках за 2012 рік - це $50 млрд США), який теж необхідно зберігати і примножувати, підсумував Мунтіян.

Варто наголосити, що у повідомленні Мінекономрозвитку не зазначено, ким саме з науковців зроблений аналіз, на який посилається Мунтіян.

Зараз ви читаєте новину «В Азарова заявили, що Україна може наростити торгівлю з РФ майже в 4 рази». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути