середа, 26 березня 2014 15:52

У квітні долар буде коштувати 12 грн - прогноз фахівців

У квітні долар буде коштувати 12 грн - прогноз фахівців
Фото: nydailynews.com

Курс долара до середини квітня становитиме близько 12 грн/$. Такий середній прогноз отримала Gazeta.ua, опитавши економічних експертів.

Курс залежатиме від МВФ і ЄС

"При відсутності монетарної політики Нацбанку на курс долара в Україні більше впливатиме Міжнародний валютний фонд та Європейський Союз. Під впливом наданих ними коштів вище 12 гривень за долар курс не підскочить", - впевнений ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Водночас він вважає, що економічно обгрунтованим є курс 9,5 грн/$.

"Він стимулював би виробництво. Все, що вище - деструктивно впливає на економіку", - вважає експерт.

З його слів, курс 9 грн/$ допомагав стимулювати експорт, 10 грн/$ - негативно впливав би на стабільність фінансових ринків, особливо комерційних банків.

"А от курс на рівні 11 за долар негативно впливає і на імпорт, і на експорт", - пояснив Савченко.

Він пропонує два способи стабілізації валютного рику: осмислена політика, яка базується на економічній теорії, та позики до резервів Нацбанку і бюджету.

Гривня коливатиметься

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко прогнозує коливання курсу в діапазоні 10-12 грн/$.

"Гривня то зростатиме, то падатиме. Люди ніяк не можуть прийти до тями після Майдану. Емоційно їх налякали. Вони налаштовані на те, що все погано, а гроші з банків треба забирати. Усі завзято скуповують долари. Попит щонайменше вдвічі перевищує пропозицію. Свою роль зіграла провокація. Хтось пустив чутки, що змінюватимуть гривню на старий зразок. Причому не всю, а з дисконтом в 30%. Не дивлячись на те, що це неправда, населення ще більше стало купувати долари. Навіть по 11 гривень. Проблема в тому, що Нацбанк зараз займається банками, а не курсом", - зауважив Охріменко.

Чинник спекулянтів

Курс гривні коливається під впливом спекуляцій, які здійснюють банки, вважає старший економіст Центру соціально-економічних досліджень "САSE-Україна" Володимир Дубровський.

"Або хтось вийшов на валютний ринок з якимись одноразовими закупками. Курс в 11 гривень протримається щонайбільше два тижня, потім впаде. Ситуацію стабілізують прямі іноземні інвестиції. Якщо запрацює зона вільної торгівлі з ЄС, гривня девальвувати не буде довгий час. А то навіть зросте. І ми, мабуть, турбуватимемось про те, як врятувати гривню від здорожчання", - зазначив експерт.

Зараз ви читаєте новину «У квітні долар буде коштувати 12 грн - прогноз фахівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути