вівторок, 07 квітня 2015 16:04

В Ахметова хочуть відібрати обленерго

В Ахметова хочуть відібрати обленерго
Фото: www.corpnews.com.ua

Генеральна прокуратура України 3 квітня 2015 року звернулась до суду про визнання незаконним відчуження державних пакетів акцій ПАТ "Дніпроенерго" і ПАТ "Закарпаттяобленерго".

Про це йдеться у повідомленні ГПУ.

Крім того, судом розглядається позовна заява прокуратури про визнання протиправними та скасування актів Кабінету Міністрів України та Фонду державного майна України щодо приватизації належних державі акцій ПАТ "Донбасенерго".

У відомстві пояснили, що подача позовів обґрунтована фактичною відсутністю торгів і конкуренції при визначенні ціни, що "призвело до порушення Державної програми приватизації, якою визначено один з основних принципів приватизації - досягнення максимального економічного ефекту від продажу об'єкта".

"Через відсутність конкуренції державний пакет акцій ПАТ "Дніпроенерго" продано за ціною, яка лише на 0,48 % вища від стартової, а ПАТ "Закарпаттяобленерго" – на 4,2 %. У такий спосіб відчужено корпоративні права на суму понад 2 млрд. грн. Для порівняння: нещодавня приватизація 25 % державного пакета акцій цього ж ПАТ "Закарпаттяобленерго" відбулася за ціною, яка у 3,9 разів вища від початкової", - повідомляє ГПУ.

У відомстві зазначають, що доведення у суді незаконності відчуження державних пакетів акцій зазначених товариств дозволить повторно продати їх за прозорими умовами і отримати значно більші надходження, у тому числі за рахунок можливої участі в торгах іноземних інвесторів.

Нагадаємо, що в 2012 році енергохолдинг "ДТЕК" Ріната Ахметова приватизував 25% акцій енергогенеруючої компанії ПАТ "Дніпроенерго" за 1 млрд 179,7 млн ​​грн. При цьому холдинг був єдиним учасником приватизаційного конкурсу.

У 2012 році ТОВ "Енергетична Україна ТВ" (Київ) виграло конкурс з приватизації 50% акцій обласної енергопостачальної компанії "Закарпаттяобленерго" з ціною 140,7 млн ​​грн. ТОВ "Енергетична Україна ТВ" (Київ) володіє російська група підприємців.

У 2013 році ПАТ "Енергоінвест Холдинг" (Донецьк) перемогло в конкурсі з приватизації 60,8% акцій енергогенеруючої компанії ПАТ "Донбасенерго", запропонувавши за пакет 718,92 млн грн. "Енергоінвест Холдинг" пов'язують з депутатом від Партії регіонів Ігорем Гуменюком.

Зараз ви читаєте новину «В Ахметова хочуть відібрати обленерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути