середа, 03 квітня 2013 10:14

Усім населеним пунктам України хочуть дозволити залучати кредити

Усім населеним пунктам України хочуть дозволити залучати кредити
Залучати кредити і випускати облігації зможуть представницькі органи місцевого самоврядування будь-якого населеного пункту. Фото: liga.net

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) розробила законопроект, яким будуть змінені правила запозичень місцевими органами влади.

Чиновники запропонували скасувати обмеження на залучення позик тільки містами з населенням понад 300 тис. осіб, пише "Комерсант-Україна" у матеріалі "Городам помогут долгом".

Залучати кредити і випускати облігації зможуть представницькі органи місцевого самоврядування будь-якого населеного пункту. До них, відповідно до законодавства, належать сільські, селищні, міські, обласні та районні ради. Кошти можна буде залучати тільки в бюджети розвитку таких населених пунктів.

Мета документа - розширити сферу застосування такого інструменту фондового ринку, як місцеві запозичення.

"Ми пропонуємо зміни, які дадуть можливість залучати ресурси не тільки муніципалітетами, а й обласними, а також районними радами. Це розширить можливості залучення ресурсів для потреб місцевого бюджету", - зазначив член НКЦПФР Анатолій Амелін.

За його словами, нинішнє обмеження для міст з населенням понад 300 тис. осіб "застаріле" і "не відповідає європейській практиці". Виконувати операції з обслуговування місцевих боргів, операцій з погашення та виплати відсоткового доходу, а також вести облік прав власності на облігації буде Національний банк.

В Україні на початок року налічувалося 460 міст, 885 селищ міського типу, 10,28 тис. сільських рад (28,44 тис. сіл). З них всього 15 міст з населенням понад 300 тис. осіб (позики також може залучати Автономна республіка Крим).

Зараз ви читаєте новину «Усім населеним пунктам України хочуть дозволити залучати кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути