пʼятниця, 27 лютого 2015 11:39

Ющенко звинуватив уряд Яценюка в обвалі гривні

Ющенко звинуватив уряд Яценюка в обвалі гривні
Фото: obozrevatel.com

Падіння курсу гривні пов'язане з розбалансованістю економічної політики Кабінету міністрів України. Таку думку висловив колишній президент України Віктор Ющенко, пише ZN.UA.

"Якщо у вас непомірний дефіцит бюджету, який покривається верстатом, не питайте, чому у вас слабкі гроші. Якщо у вас дефіцит платіжного балансу, який ви не можете врегулювати без МВФ або іншої фінансової підтримки, якщо ви не можете звести торговельний баланс країни, не питайте, чому слабкі національні гроші", - сказав Ющенко.

Екс-президент назвав такі проблеми, як прихований дефіцит бюджету і значний дефіцит, закладений у бюджет.

"Якщо ви приймаєте бюджет і вимірюєте дефіцит в 65 млрд грн (навіть не враховуючи його величезну приховану складову), ви сьогодні приймаєте рішення про включення банкнотно-монетного верстата. Якщо 65 млрд ми викидаємо непідтверджених грошей, коли економіка йде мінус 7%, якщо ви нездатні сформувати жорстку політику у сфері державних фінансів, торговельну політику, платіжну політику, то гривня - це наслідок. Якщо погано збалансована політика проводиться, то гривня показує це, як барометр", - сказав Ющенко.

Він зазначив, що курс національної валюти відображає макроекономічну ситуацію в цілому.

"Слабкість національних грошей - це реакція на клініку, яка виникає в інших, більш фундаментальних сферах. Мене трохи дивує, коли апелюють до НБУ і кажуть, що НБУ не дає курс, і тому ми не можемо вирішити курс майбутнього року. А ви дали проекцію національного бюджету наступного року? Ми дійсно знаємо, який дефіцит буде і як ми його покриємо?", - сказав Ющенко.

За його оцінками, прихований дефіцит бюджету становить до 120 млрд грн за підсумками минулого року.

"У нас сьогодні мало збалансована урядова політика, що стосується сфери бюджету, торгівлі і національних платежів. Приблизно вона вимірюється за підсумками минулого року в 110-120 млрд грн, якщо ми говоримо про прихований дефіцит бюджету. Наприклад, платежі, завислі в Міністерстві оборони; у НАК "Нафтогаз України", якщо сплачуються борги "Газпрому", і ми майже інтуїтивно розуміємо, що платіж йде з резерву Нацбанку. Замість того щоб ці резерви працювали на підкріплення гривні, вони працюють на вирішення проблеми платежів по зовнішньому торговому балансу державних корпорацій", - констатував Ющенко.

Ющенко також вказав на брак довіри українців до банківської системи, що також пояснив недовірою до економічної політики уряду.

"За останній рік з банківської системи України ми, українці, вивели депозитів на більш ніж 130 млрд грн. Це ресурс, який нічим не заміниш. І тут проблема в тому, що немає довіри. Не тільки до банків. Якщо з одного банку виносять гроші, це може бути криза професіоналізму. Якщо гроші виносять із 120 банків, то це недовіра до курсу, який проводиться в широкому вимірі, - не тільки валютним, а до курсу економічної політики", - сказав Ющенко.

Нагадаємо, що 26 лютого НБУ опустив офіційний курс гривні нижче 30 грн/долар. На "чорному" ринку долар продають в середньому за курсом 32-33 грн/долар.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко звинуватив уряд Яценюка в обвалі гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути