вівторок, 24 лютого 2015 12:57

Уряд пропонує скоротити на 15% виплати пенсіонерам, що працюють

Уряд пропонує скоротити на 15% виплати пенсіонерам, що працюють
Фото: te.org.ua

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді збільшити страховий стаж для дострокового виходу на пенсію для низки пільгових категорій працівників. При цьому вік для дострокового виходу на пенсію не збільшуватимуть. Законопроект опублікований на сайті ВРУ.

Згідно з ним, пропонується підвищити страховий стаж для всіх працівників шкідливих професій списків №1 і 2 (металурги, шахтарі, хіміки, льотчики, працівники атомних станцій і т. д.) на п'ять років.

Мінімальний вік виходу на пенсію для них не підвищується, однак мінімальний трудовий стаж для дострокового виходу на пенсію збільшується: для чоловіків за списком №1 – з 20 до 25 років, за списком №2 – з 25 до 30 років, для жінок за списком №1 – з 15 до 20 років, за списком №2 – з 20 до 25 років.

Також на п'ять років збільшується страховий стаж для чоловіків, які працюють трактористами, машиністами поїздів, геологами і водіями громадського транспорту – з 25 до 30 років, жінкам, які працюють трактористами, водіями громадського транспорту, доярками, текстильницями і робітницями на вирощуванні тютюну – з 20 до 25 років. Для чоловіків за всіма зазначеними професіями страховий стаж збільшиться з моменту прийняття закону, для жінок буде перехідний період протягом 5,5 років.

Для вчителів та медичних працівників мінімальний трудовий стаж за професією збільшується з 25 до 30 років, при цьому реформа буде проходити поступово протягом дев'яти років. Для решти професій можливість дострокового виходу на пенсію (чоловіки – з 55 років, жінки – з 50 років) за рішенням і на кошти підприємства взагалі пропонується скасувати.

Крім цього, уряд пропонує обмежити виплати всіх видів пенсій (включаючно з "чорнобильською") пенсіонерам, що працюють: вони отримуватимуть 85% пенсії, але не менше мінімальної.

А якщо пенсіонер працює на держслужбі, у прокуратурі або суді, він взагалі не буде отримувати пенсію. Причому всі зазначені норми стосуватимуться всіх працюючих пенсіонерів – і нових, і тих, які вже отримували пенсії раніше.

Зараз ви читаєте новину «Уряд пропонує скоротити на 15% виплати пенсіонерам, що працюють». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути