вівторок, 17 травня 2016 18:43

Юрист пояснив, хто ризикує втратити квартиру за комунальні борги

Юрист пояснив, хто ризикує втратити квартиру за комунальні борги
112.ua

Комунальні служби можуть відсудити квартиру, якщо борг за комунальні послуги перевищує 14,5 тис. грн. Про це Gazeta.ua розповів юрист Олександр Босенко.

"Держава має право відсудити нерухомість за заборгованість за житлово-комунальні послуги, але це не є обов'язком. Зараз діє мораторій на відчудження нерухомого майна, якщо особа є власником одного нерухомого майна і борг не перевищує десяти мінімальних заробітних плат. На сьогодні це 14,5 тис. грн. Однак навіть якщо заборгованість перевищує цю суму на 2-3 гривні, а власник володіє ще одним помешканням, держава може подати до суду і в подальшому продати квартиру з торгів", – пояснює Олександр Босенко.

За його словами, навіть прописані у квартирі непрацездатні особи і діти з правової точки зору не можуть завадити відчудженню квартири за борги. Таку квартиру просто буде важче продати.

"Однак продаж нерухомого майна - це крайній захід. Перед тим, як подавати в суд, боржника попереджують, дають час виплатити заборгованість, за рішенням суду накласти арешт на рухоме майно. Борг можна реструктуризувати і виплатити щонайбільше за 60 місяців", – говорить Босенко.

З 2010 року спори через заборгованість за комунальні послуги розглядаються у наказовому порядку.

"Це означає, що судовий розгляд відбувається без залучення сторін - позивача і відповідача. Він значно швидший. Ризики для боржників у тому, що можливе неповне з'ясування обставин у суді", – веде мову Босенко.

Читайте також: Як вплине подорожчання комуналки на ринок оренди?

Нагадаємо, в Луцьку за борги за "комуналку" продали квартиру.

Зараз ви читаєте новину «Юрист пояснив, хто ризикує втратити квартиру за комунальні борги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути