пʼятниця, 29 березня 2013 14:17

Юнаки мріють заробляти в армії по 6 тисяч на місяць

Юнаки мріють заробляти в армії по 6 тисяч на місяць
Заробітна плата контрактників становитиме 5-6,2 тис. грн. Фото: kievskaya.com.ua

Нині платять гроші, щоб "відкосити" від армії, а через рік доведеться платити, щоб взяли у військо, каже 23-річний Артем Губський з Дніпропетровська.

Торік у травні хлопець закінчив університет. Восени отримав повістку, але у військомат не з'явився.

"В армію я не піду, - говорить хлопець. - Якщо треба буде, то втечу в Київ до брата. Мене там ніхто не знайде. Дніпропетровський військомат мене знайшов через соцмережу "вКонтакте". Мусив перереєструватися під дівочим прізвищем мами. Військомат створив власну сторінку у соцмережі "вКонтакте" і надсилає юнакам електронні повістки. Мабуть, так економлять на конвертах і марках. До листів додають історії з життя тих, хто втік від армії, а потім пожалкував. Мені надіслали лист про Івана, який через те, що не пішов в армію, не зміг влаштуватись на роботу навіть охоронцем у супермаркеті. Але мене таким не злякаєш. Мені армія не треба. Я видаю кредити в банку. Якщо на рік піду у військо, то втрачу робоче місце".

Весняний призов цього року відбудеться у квітні-травні, осінній - у жовтні-листопаді.

"Батьки збирають гроші, щоб мене відкупити. Сусіда відкупили торік у жовтні за 200 євро. А мій однокласник хотів в армію, але він худорлявий і має короткозорість. Пропонував лікарям 100 доларів, але в армію його все рівно не впустили", - розповів Губський.

Осінній призов 2013 року стане останнім. У міністерстві оборони обіцяють, що з 2014 року військовослужбовців набиратимуть за контрактом. Заробітна плата контрактників становитиме 5-6,2 тис. грн.

Киянин Олексій Павлюк цього року закінчує школу.

"Якщо тести не здам, батько лякає, що в армію мене відправить, - каже хлопець. - Повноліття моє припадає на зиму 2014 року. Якщо весною заберуть в контрактну армію, буду щасливий. Де ще я зможу заробляти 5-6 тисяч гривень? Рік послужу і куплю собі авто. Якщо сподобається, то продовжу контракт".

На одному зі столичних форумів чоловіки обговорюють варіанти, як можна "відкосити" від армії. Дописувач під ніком "Валік" радить одружитися і народити двох дітей. За словами хлопця, тоді можна отримати відстрочку від армії.

"Раніше хлопці навіть йшли здобувати другу вищу освіту, аби "відкосити" від війська, - розповідає військовий комісар з Київщини. - На моїй пам'яті кілька хлопців до 25 років встигали "зробити" двох дітей або оформити опіку за немічними родичами. Багато хто втікав на період призову. Багатші їхали закордон на відпочинок, бідніші переховувалися у бабусь по селах. Вдавали з себе мало не калік, аби не пройти медкомісію. Коли за службу в армії почнуть платити, отримаємо зворотню реакцію. В армію йтимуть як на заробітки. На контракт братимуть тільки найкращі кадри - здорових, витривалих, розумних і перспективних хлопців. Щоб отримувати хорошу зарплату, юнаку доведеться знати кілька мов".

Зараз ви читаєте новину «Юнаки мріють заробляти в армії по 6 тисяч на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути