пʼятниця, 08 липня 2022 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Укрзалізниця підвищила тарифи на вантажі. За це заплатять українці – експерт

Укрзалізниця підвищила тарифи на вантажі. За це заплатять українці – експерт
Може статися, що додаткові 70 відсотків на постачання примусять виробника не продавати, говорить Олег Нів'євський. Фото: Факти

Укрзалізниця підвищила тарифи на 70% на всі види вантажів. Відповідно українські виробники матимуть ще більші втрати і експорт зменшиться. Це загрожує і тим, що аграрії, які зараз і так працюють у збиток, не зможуть вивезти зерно. Дехто саме через це не сіятиме озимі. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Олег Нів'євський, голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, експерт із земельних питань та аграрної економіки.

"Укрзалізниця – це державний монополіст. Обережніше треба ставитися до таких ситуацій. Багато зруйновано активів, менший товарообіг. Але неправильно зараз фінансувати відновлення інфраструктури за рахунок підвищення тарифів. Простіше було б апелювати до донорів. Можливо, щоб через заморожені російські активи можна було заводити гроші на відновлення інфраструктури. Зараз зменшилася вантажна база, і логічно було б зменшувати ціну. Тому що коли ціна підніметься, то вантажна база буде ще меншою. Тобто виходить нелогічно. Деякі фермери цього року вирішили не сіяти озимі. Ніхто не впевнений, що вони зможуть це вивезти. Для економіки це означатиме, що виробники отримуватимуть нижчі ціни, а споживачі – вищі. Ми платитимемо більше. Це мінус для економіки. Бо транспорт – це обслуговуюча галузь", – каже Нів'євський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є декілька проблем" – економіст пояснив, що не так із декларацією з відновлення України

Фермери будуть вивозити все одно, наголошує експерт.

"Дорожче просто коштуватиме логістика. Виробники отримають меншу ціну. Може статися, що додаткові 70 відсотків на постачання примусять виробника не продавати. Йому це може бути вигідніше. Тоді зменшиться експорт. Говорив із знайомим фермерами – вони цього року вирішили не сіяти озимі", – говорить Нів'євський.

У травні країна-агресорка Російська Федерація могла незаконно вивезти з тимчасово окупованих територій України понад 180 тис. т українського зерна вартістю понад 2 млрд грн, з'ясували журналісти.

У квітні росіяни намагалися продати крадене в Україні зерно в Єгипті. За запитом України 4 липня Туреччина затримала корабель із краденим зерном. Згодом судно відпустили.

Зараз ви читаєте новину «Укрзалізниця підвищила тарифи на вантажі. За це заплатять українці – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути