пʼятниця, 05 квітня 2013 12:58

Українські студенти платять за навчання у Польщі 1-2 тисячі євро на рік

Українські студенти платять за навчання у Польщі 1-2 тисячі євро на рік
Українські студенти у Польщі вивчають переважно логістику, правознавство, соціологію. Фото: viza.vn.ua

"Батьки хотіли, щоб я вступав на економіста у Києві. У лютому їздили в два університети на дні відкритих дверей. На платне навчання всюди можна вступити, а на державне - шансів мало. Якщо гарно здам зовнішнє тестування, то вступлю. Якщо тести завалю, поїду отримувати освіту в Польщі", - каже лучанин Роман Лимарук, який у травні закінчує школу.

Випускник мріє вступити до одного з навчальних закладів Варшави чи Кракова.

"У грудні торік записався на курси польської мови, - згадує Роман. - Вчити мову легко, уже спокійно нею спілкуюся, опановую правопис. У місті є кілька фірм, які відправляють наших випускників на навчання до Польщі. За 4 тисячі гривень дають консультацію, допомагають вибрати вуз і спеціальність, зібрати і перекласти документи для вступу, здати іспити чи тести і оформити польську візу. Декому навіть допомагають "вибити" місце у гуртожитку. Торік у Варшаву вчитися поїхав мій двоюрідний брат Олександр. Здобуває там другу вищу освіту, бо після університету не хотів іти в армію. Тепер отримав відстрочку від служби".

Щоб здавати вступні іспити і тести влітку, Лимарук заповнив кілька електронних анкет на сайтах університетів, куди спробує вступити.

"Є заклади приватні, а є державні, у яких можна вчитися безкоштовно, якщо отримаю стипендію на навчання, - зізнається абітурієнт. - Усі польські університети обіцяють вступ без ЗНО, хабарів, черг і списків. Навчатися там може кожен, головне захотіти і постаратися.

По закінченню навчання, абітурієнт отримає європейський диплом, а не диплом європейського зразка. Він визнається та дає змогу працювати у більшості країн світу, в тому числі в Україні".

За словами Романа, його брат Олександр навчанням у Польщі задоволений.

"Сашко вивчає соціальні комунікації в одному з університетів Варшави. Усі сесії складає сам і без грошей. Коли знайшов роботу, подав довідку в університет. Тепер має право на вільне відвідування. Ходить вчитися двічі на тиждень. Польські студенти виїжджають вчитися у Лондон чи Берлін. Українським абітурієнтам тамтешні університети раді, бо цим перекривають нестачу своїх студентів", - розповів хлопець.

У Польщі українська молодь вивчає переважно логістику, правознавство, соціологію.

Киянин Ярослав Гончаров вивчає у Варшаві економіку. Вчиться безкоштовно, бо здав співбесіду по Skype і має карту поляка - документ, що підтверджує приналежність до польського народу.

"Рік навчання у Варшаві коштує 1-2 тисячі євро, - говорить Ярослав. - Це набагато дешевше, ніж вчитися у Києві, Харкові чи Львові, де за рік юристи і економісти платять по 25-30 тисяч гривень. Я живу у гуртожитку. За кімнату плачу 100 євро на місяць, маю двох сусідів. Квартиру можна знімати за 200-250 євро. На харчі в місяць вистачає 350-400 злотих - 80-100 євро. З дому продуктів ніколи не везу".

Зараз ви читаєте новину «Українські студенти платять за навчання у Польщі 1-2 тисячі євро на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути