понеділок, 28 травня 2012 09:14

Українські родовища газу мають середні ризики видобутку - іноземні компанії

Українські родовища газу мають середні ризики видобутку - іноземні компанії
Для реалізації проектів з видобутку власного газу НАК залучила міжнародних добувачів. Фото: perec.in.ua

Протягом 2011-2012 років НАК "Нафтогаз України" отримав 8 спеціальних дозволів на розвідку і видобуток нафти і газу на найбільших площах.

Про це 25 травня повідомив заступник директора департаменту з видобутку газу і нафти держхолдингу Василь Гладун під час круглого столу, організованого Кембриджською асоціацією енергетичних досліджень (HIS CERA) та Міністерством енергетики та вугільної промисловості, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Нафтогаз" кличе всіх на площу".

"Це дуже великі об'єкти: якщо раніше ми отримували ділянки по 50-100 квадратних кілометрів, то ці дозволи дають нам щмогу вести видобуток на площі 3500 квадратних кілометрів", - пояснив він.

За оцінками НАК, до 2020 року на цих ділянках може добуватися близько 7 млрд куб.м газу на рік.

На думку провідного експерта енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, у "Нафтогазу" немає ні технологій, ні коштів для самостійної розробки. Він нагадав, що кредиторська заборгованість компанії перевищує 100 млрд грн.

"За такого боргу НАК змушена шукати зовнішніх інвесторів, які мають досвід розробки нафтогазових родовищ", - сказав експерт.

Тому для реалізації цих проектів НАК залучила міжнародних добувачів. Італійська Eni вже вивчила попередні документи і готує ТЕО для проведення розвідки Яблонівського, Абазівського і Скіфського родовищ, зазначив Гладун. Спільно з німецькою RWE "Нафтогаз" вивчає площа Лучицького родовища (зараз проводиться його сейсмічне 3D-дослідження), французька Total веде роботи на глибоководній частині Чорного моря, а американська Exxon/Mobil - на південному сході Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арбузов пояснив, чому курс гривні просів до дворічного максимуму

У зарубіжних компаніях зазначають, що українські родовища мають середні ризики видобутку. Коефіцієнт ризику прибутковості українських нафтогазових проектів становить 3,2 для наземних і 3,7 для підводних проектів. Для порівняння - в Росії та США цей показник становить 3,9, а у Венесуелі - взагалі 5. Директор Eni Ukraine з розвідки і запасам Джанні Еркі повідомив, що зараз в компанії оцінюють ризики, пов'язані з розробкою Скіфського родовища, в тому числі і що стосуються морських кордонів.

Проте партнерство з міжнародними видобувачами вимагатиме від українського уряду лібералізації законодавства. Радник з питань регулювання діяльності ExxonMobil на газовому ринку Аксель Шеуер зазначив, що саме складності законодавчого характеру негативно впливають на наміри інвесторів. Зокрема, компанії скаржаться на дуже тривалу процедуру отримання спеціальних дозволів та погодження договорів про спільну діяльність, зазначив керівник програм консалтингової компанії IHS CERA Лорент Русекас.

"Крім того, в Україні висока рентна плата за видобуток нафти і газу - в 1,5 разу вище, ніж в окремих європейських країнах", - говорить експерт.

Зараз ви читаєте новину «Українські родовища газу мають середні ризики видобутку - іноземні компанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути