понеділок, 03 серпня 2015 15:46

Українська економіка поступово стабілізується - МВФ

Українська економіка поступово стабілізується - МВФ
Фото: vesti.az

Українська економіка демонструє ознаки стабілізації, для відновлення зростання необхідно продовжувати виважену політику, структурні та інституційні реформи.

Так вважають у Міжнародному валютному фонді, передає "Інтерфакс-Україна".

"Українська економіка залишається тендітною, але обнадійливі ознаки з'являються. В останні місяці валютний курс стабілізувався, роздрібні депозити в гривні збільшилися, темпи економічного спаду сповільнюються. Зважена політика і подальше проведення реформ дозволять економіці розвернутися і відновити зростання", - сказав заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон.

За його словами, відновлення здорової банківської системи є ключовим для відновлення економіки в цілому. Для цього необхідно рішуче рухатися в напрямку зміцнення банків шляхом рекапіталізації, зниження кредитування пов'язаних осіб та списання знецінених активів.

"Підтримання відповідної жорсткої грошово-кредитної політики і створення офіційних валютних резервів буде мати вирішальне значення для зовнішньої стабільності та стабілізації інфляційних очікувань. Як тільки дефляція закріпиться, грошово-кредитна політика може бути пом'якшена для підтримки економічної активності. У той же час припинення адміністративних заходів по операціях з іноземною валютою має відбуватися поетапно і послідовно, за наявності сприятливих умов", - заявив Ліптон.

Він також зазначив, що влада і власники суверенного боргу України повинні продовжувати докладати свої зусилля для досягнення угоди перед наступним переглядом програми.

Разом з тим, за його словами, у випадку, якщо переговори з приватними кредиторами зірвуться і Україна не зможе обслуговувати цей борг, Фонд може продовжити кредитувати Україну відповідно до його політики.

Ліптон також підкреслив, що владі України необхідно мобілізувати сильну політичну підтримку для підтримки бюджетної консолідації, а також проведення реформи енергетичного сектора в найближчому майбутньому і при цьому забезпечення адекватної системи соціального захисту. При цьому він зазначив, що з моменту затвердження розширеного кредитування МВФ керівництво країни зробило потужний старт у реалізації економічної програми.

Разом з тим Ліптон підкреслює, що імпульс повинен бути стійким, а значні структурні та інституційні реформи все ще необхідні для усунення економічних дисбалансів, які тримали Україну в минулому.

"Подальший істотний прогрес у проведенні структурних реформ є необхідною для відновлення приватно-підприємницької діяльності. Тому необхідно активізувати зусилля по боротьбі з корупцією, поліпшенню ділового клімату та реформуванню державних підприємств", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Українська економіка поступово стабілізується - МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути