четвер, 15 березня 2012 09:04

Українцям стало складніше взяти гривневий кредит

Українцям стало складніше взяти гривневий кредит

У лютому банки збільшили роздрібний портфель позик фізичним особам сумарно всього на 555 млн грн, що втричі менше, ніж обсяги кредитування в грудні, і набагато менше, ніж їх пікове значення в серпні - 3,4 млрд грн.

Про це свідчать дані Національного банку України (НБУ), пише "Комерсант-Україна" в публікації "Українцям не дають в борг".

Учасники ринку пояснюють цю тенденцію високими ризиками при видачі споживчих позик.

"Багато банків скорочують портфелі споживчого кредитування як за рахунок погашення старих позик, які були видані в період 2007-2009 років, так і за рахунок зменшення нових, оскільки їх надання пов'язане з великими ризиками, які можуть збільшитися ще більше у зв'язку з прийняттям законопроекту N9593. Частина банків взагалі вийшла з роздрібного сегмента. У підсумку портфель роздрібного кредитування погашається більш високими темпами, ніж відбувається його нарощування по системі в цілому", - сказав голова правління ВіЕйБі Банку Денис Мальцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку розповіли, як українці охоче несуть гривні в банки

Ще однією причиною скорочення споживчого кредитування є його дорожнеча для клієнтів.

"Істотно підвищені восени депозитні ставки спричинили за собою і збільшення ставок по кредитах. В результаті заставні кредити, особливо іпотека, в умовах нинішньої економічної ситуації стали для українців занадто дорогими. Середня ставка по ринку становить зараз близько 20%, тоді як вважається, що іпотека може бути масовим продуктом при ставці не вище 15%. Іпотеку зараз беруть хіба що на рік, коли людям потрібно просто перекрити відсутню суму при продажу старої квартири та купівлі нової", - пояснила начальник відділу кредитних продуктів ОТП Банку Світлана Спіцина.

За її словами, видача автокредитів скорочується приблизно з тієї ж причини - через високі ставки та високого даунпеймента.

"А коли в людини на руках вже є 65-75% суми, вона часто просто відмовляється від докредітованія в банку або ж бере гроші на короткий термін - не більше року", - додала Спіцина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк: Україна досягла інфляції, як у США

Банкіри зазначають, що частина установ з іноземним капіталом через боргову кризу в єврозоні були змушені повернути кошти материнським структурам, звужуючи кредитну активність на українському ринку.

"Ще один фактор - дорогі пасиви, які впливають на кредитну політику банку і обмежують доступ до його продуктів. Через високі ставок клієнти стали обережніше ставитися до кредитів", - сказав Мальцев.

Однак в найближчі місяці можлива зміна цієї тенденції, оскільки песимістичні очікування ринку поступово знижуються, і банкіри навіть прогнозують послаблення монетарної політики.

Зараз ви читаєте новину «Українцям стало складніше взяти гривневий кредит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути