четвер, 09 серпня 2012 09:52

Україна отримає перший скраплений газ в 2016 році

Україна отримає перший скраплений газ в 2016 році
Найкращим місцем для будівництва терміналу визнана ділянку біля порту "Південний" в Одеській області. Фото: dpravda.org

Український уряд затвердив техніко-економічне обгрунтування проекту будівництва терміналу для імпорту зрідженого газу. Термінал має почати працювати через чотири роки.

За словами керівника Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва, на засіданні уряду були затверджені економічні показники, календарний план робіт, графіки та організаційна модель консорціуму з будівництва LNG-терміналу. Підготовку ТЕО здійснювала іспанська Socoin, пише ВВС-Україна.

Вартість будівництва оцінена в 846 млн євро, а саме будівництво має бути завершене до 2016 року. Термінал буде розрахований на імпорт 10 млрд куб. м зрідженого газу.

Частка держави в цьому проекті становитиме 25%, решту коштів, як очікують автори проекту, нададуть інвестори - світові компанії, які експортують скраплений газ. Згідно ТЕО, вони повинні повернути свої інвестиції за дев'ять років.

Найкращим місцем для будівництва терміналу визнана ділянку біля порту "Південний" в Одеській області.

Раніше очікувалося, що уряд схвалить ТЕО терміналу ще на попередньому засіданні - 1 серпня. Однак тоді з зауваженнями виступило міністерство економічного розвитку на чолі з Петром Порошенком. Тепер міністр стверджує, що зауваження його відомства враховані, і Україні не буде збільшувати державні гарантії, щоб залучити кошти на будівництво терміналу.

Український уряд розглядає можливість імпорту зрідженого газу як один із шляхів диверсифікації постачання енергоносіїв та зменшення залежності від російського газу.

Ще одним шляхом до диверсифікації поставок енергоносіїв є переклад українських теплостанцій з російського газу на вітчизняне вугілля. Для цього уряд розраховує отримати понад $3,6 млрд кредиту від Китайського державного банку розвитку.

Однак для здійснення цього проекту Києву довелося збільшити граничну межу державних гарантій на десятки мільярдів гривень. Рішення про це було прийнято на позачерговому засіданні парламенту 30 липня.

На початку 2012 року Київ заявив про намір скоротити імпорт російського газу наполовину, пояснивши це високою ціною на російський газ. За підсумками 7 місяців скорочення сягнуло 39%. При цьому за цей же час Росія скоротила транспортування свого газу до Європи по території України на 23%. Скорочення транзиту сталося як завдяки падінню попиту на російський газ в Європі через кризу, так і внаслідок перенаправлення частини російського газу на альтернативні маршрути, зокрема Північний потік.

Серед умов чинного газового конракту між Україною і Росією є і умова "купуй або плати", яке змушує Україна викуповувати повністю законтрактовані обсяги газу.

Низка оглядачів уже висловив побоювання, що в кінці року Росія буде мати право пред'явити Україна багатомільярдні штрафні санкції за недобір газу. Однак, як запевнив в інтерв'ю ВВС Україна Микола Азаров, український уряд веде переговори з російською стороною, щоб запобігти такому розвитку подій.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає перший скраплений газ в 2016 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути