пʼятниця, 25 січня 2013 23:44

Українські підприємства очікує незначне зниження економічної активності

Українські підприємства очікує незначне зниження економічної активності
Фото: ukr.detective-ua.com

Інфляційні очікування керівників підприємств України залишилися незмінними порівняно з попереднім кварталом та є суттєво нижчими за середнє значення за весь період проведення опитувань Національним банком.

Зокрема, як повідомив прес-центр НБУ, у листопаді 2012 року було проведено чергове щоквартальне опитування керівників підприємств про оцінку поточної та майбутньої ділової активності, інфляційних та курсових очікувань, змін економічної ситуації в Україні.

Основним фактором, який обумовлюватиме підвищення споживчих цін, респонденти продовжують називати зростання витрат на виробництво.

Крім того, опитувані покращили 12-місячні очікування щодо фінансово-економічного стану своїх підприємств, інвестиційних видатків на придбання машин та обладнання й збільшення кількості працівників на своїх підприємствах.

Разом з тим, менш впевнено респонденти очікують збільшення обсягів реалізації виробленої продукції та нарощування інвестицій у будівництво. Унаслідок цього індекс ділових очікувань підприємств у ІV кварталі 2012 року становив 114,3% порівняно з 115,1% у ІІІ кварталі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт каже, що в цьому році Україна може уникнути дефолту

Керівники підприємств також очікують незначного зниження економічної активності в наступні три місяці, що пов'язано з сезонними чинниками.

Крім того, вони очікують зростання цін на товари і послуги, які купує підприємство, та на продукцію власного виробництва. Зростання виробничих витрат, на їхню думку, прискориться. Респонденти вважають, що найвпливовішими чинниками змін вихідних цін підприємств є зростання цін на енергоносії та на сировину і матеріали.

За очікуваннями респондентів у наступні три місяці потреба в позикових коштах зростатиме. Зросла і залишається найбільшою частка тих підприємств, що планують брати банківські кредити в гривнях.

Слід зазначити, що в опитуванні взяло участь 1 240 підприємств з усіх регіонів країни, які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Зараз ви читаєте новину «Українські підприємства очікує незначне зниження економічної активності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути