понеділок, 04 листопада 2013 12:27

Українські фермери готові різко підняти ціни на картоплю

Українські фермери готові різко підняти ціни на картоплю
До весни за кілограм картоплі продавці проситимуть не менше 6 грн. Фото: in4o.ru

Цього року врожай картоплі в Україні на 5% менший, ніж торік.

Такі дані оприлюднили в Міністерстві аграрної політики та продовольства.

Фермер з райцентру Кам'янка на Черкащині Василь Підлубний розповідає, що цьогорічний неврожай картоплі зробить ціну на неї вдвічі вищою. До весни за кілограм продавці проситимуть не менше 6 грн.

"За останні роки нинішнього сезону на Черкащині врожай найгірший. З шести гектарів, відведених під картоплю, викопав менше 100 тонн. Тобто на гектарі вродило близько 170 центнерів. Для порівняння, минулого року гектар дав 350 центнерів. Навіть без складних математичних підрахунків стає зрозумілим, що вдвічі менше вродило, значить ціна має бути значно вищою", - сказав Підлубний.

Фермер розповідає, що ціна має бути неочікувано високою, бо 80% картоплі в Україні вирощують люди в себе на городах. В першу чергу селяни закладають в погріб для власних потреб, а на ринок йдуть залишки.

"Зібрали минулого року на своїх ділянках добрий врожай, занесли в погреби, понасипали засіки, а все інше почали продавати. Часто чув, як казали, що просто нікуди дівати, так вродила. От і збили подекуди оптову ціну до 1 гривні. В мене собівартість була майже 2 гривні. Дивно звучить, але отримав збитки через високий врожай. Зараз в рази дорожче, бо її мало. Матиму непогану рентабельність. Знайомі скупники картоплі бідкаються, що в традиційно картопляних регіонах - на Чернігівщині, Волині, Вінниччині не можуть взяти під торгівлю картоплі", - зауважив фермер.

Прогнозує, що навесні картопля коштуватиме не менше 6 грн за кілограм.

"Я з складів зараз продаю кілограм картоплі по 3,5 гривні. Дешевше ніде не знайти. З часом лише дорожчатиме, бо собівартість зі зберіганням зростатиме. Наприклад, минулого року в середньому восени була в магазині по 1,8 гривні, до весни здорожчала до 3,5 гривні. За цією логікою наступної весни здорожчає з 3,5 гривні до 6-7", - каже чоловік.

Низький врожай у приватних господарствах Підлубний пояснює й поганим насіннєвим матеріалом, мовляв, люди не надто переймаються сортооновленням, придбаванням якісного матеріалу. Рекомендує для вирощування придбавати в перевірених роками постачальників елітну продукцію сортів європейської селекції: "рокко", "санте", "белла роса".

Зараз ви читаєте новину «Українські фермери готові різко підняти ціни на картоплю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути