пʼятниця, 17 жовтня 2014 18:28

Українська енергетика: вперед, у темні 90-ті?

Українська енергетика: вперед, у темні 90-ті?
Фото: obozrevatel.com

Казково тепла погода, що панує на теренах України, як не можна краще сприяє інтенсивним передвиборних турах і активним зустрічей з виборцями. Жовтневе сонце розслабляючи діє як на шукачів електоральних симпатій, так і на самих громадян, які регулярно отримують порції "заспокійливого" для унятия тривоги з приводу наближення зими.

"Завдяки діям уряду і місцевих органів влади сьогодні наша держава готова до тих викликів, з якими воно може зіткнутися під час осінньо-зимового періоду", - розвинув тему міністр Кабінету міністрів Остап Семерак. Не менше оптимізму і в заявах заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусова: "Опалювальний період в Україні стартує з 1 листопада. Однак при різкому зниженні температури, опалювальний період почнеться раніше".

Публічно підтвердили готовність країни до опалювального сезону мер міста Києва і перші особи держави.

Тим часом експертне енергетичне співтовариство ось уже третій місяць б'є у всі дзвони і попереджає про загрозу повернення України в темні 90-ті роки з їх віяловими відключеннями електроенергії. І на користь того, що це не панічний перебільшення, свідчить безліч фактів. Виник гострий дефіцит палива. 80% вугільних шахт, що знаходяться в Луганській і Донецькій областях, з-за бойових дій на Донбасі припинили роботу. А з тих вугледобувних підприємств, які продовжують видавати на гора "чорне золото", його неможливо вивезти за зруйнованої залізничної інфраструктури.

В оприлюдненій у вівторок заяві Міненерго ситуація із забезпеченням вугіллям теплових електростанцій України також представлена далеко не в райдужних тонах. "Сьогодні Об'єднана енергосистема України працює у складних умовах, викликаних дефіцитом палива, руйнуванням електричних мереж та інфраструктури внаслідок бойових дій в Донецької і Луганської областей. У зв'язку з падінням видобутку і неможливістю відвантаження вітчизняного вугілля марок А+Т, запаси вугілля цих марок за серпень і вересень 2014 року скоротилися в чотири рази до критичного рівня 440 тисяч тонн", - йдеться в документі.

Повинно бути, Міністерство енергетики та вугільної промисловості на чолі з Юрієм Проданом керуються в оцінці ситуації найбільше професійним підходом, ніж політичним.
Всі експерти енергоринку зійшлися на думці, що для успішної зимівлі" потрібно терміново закупити вугілля за кордоном. Антрацити можна купити в ПАР, Росії, Австралії та Нової Зеландії. На початку вересня Кабінет міністрів України повідомив про підписання угоди про придбання одного мільйона тонн південноафриканського вугілля. І перше судно з вугіллям з ПАР прибуде в Україну буквально на днях. Але з урахуванням потреб України, для проходження зимового періоду, за підрахунками фахівців з уряду, необхідно п'ять млн. тонн вугілля, а за підрахунками незалежних експертів - всі двадцять п'ять. Виходить, що широко розрекламована в ЗМІ закупівля південноафриканського вугілля вирішує скоріше не завдання енергобезпеки країни, а політичні завдання влади.

Незважаючи на всі заходи, вжиті профільним міністерством щодо оптимізації енергосистеми, які зводилися до збільшення вироблення електроенергії атомними електростанціями, зменшення використання вугілля дефіцитних марок, припинення експорту електроенергії і так далі, основний спосіб вирішення проблеми - закупівля імпортного вугілля. "Якщо країні не вдасться знайти вугілля, то віялові відключення, в залежності від температури за вікном, можуть бути досить масштабними. Коли на вулиці мінус 10, споживається один обсяг електроенергії, коли мінус 15 - інший. Тому якщо будуть сильні морози, дефіцит електроенергії буде колосальний. Промисловість потрібно буде зупиняти, а про заводи, які споживають електрику, взагалі можна буде забути", -- запевняє співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.
Імпортне вугілля стоїть на 35-40% дорожче вітчизняного. І для його закупівлі, за оцінками міненерго, генеруючим компаніям не вистачає від півтора до двох млрд. гривень, в залежності від того обсягу, який буде імпортовано.

Для того щоб відповідні ресурси були знайдені, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, має прийняти рішення про підвищення тарифів на відпуск електричної енергії для теплових електростанцій, що працюють на вугіллі. Тариф повинен передбачати додаткові витрати на дорожчий імпортний вугілля, а також на подорожчав вугілля українського виробництва. Якщо ці кошти не будуть знайдені, Україна змушена буде вивести з енергосистеми ТЕС, що виробляють 30% електроенергії.
"Сьогодні -- час прийняття термінових рішень. Залишків вугілля на станціях ДТЕК, які використовують вугілля марки А (Антрацит), вистачить на 10 днів. Потім ми будемо змушені завантажувати ці станції в режимі мінімального складу обладнання, щоб забезпечити їх життєдіяльність. Можемо втратити близько 4 тисяч МВт потужності, це складе 15% потужності, затребуваною в нашій країні. Зараз необхідна повна консолідація зусиль КМУ, НКРЕ, основних виробників, щоб усвідомити критичність ситуації і терміновість прийняття рішень", -- розповів генеральний директор найбільшої енергетичної компанії ДТЕК Максим Тимченко.
За словами Юрія Продана, в кінці серпня кероване ним міністерство зверталося до НКРЕ, щоб відомство знайшло ресурси для закупівлі імпортного вугілля згідно з розпорядженням Кабміну про надзвичайну ситуацію в електроенергетиці. Але досі ці рішення не прийняті. "Ми чекаємо, що сьогодні-завтра вони будуть прийняті, і для ТЕС буде знайдений необхідний ресурс, який забезпечить накопичення вугілля до зими і розрахунки за контракти", -- висловив сподівання міністр. Він також зазначив, що комісія може це зробити за рахунок інших виробників, зокрема за рахунок ТЕЦ, "Укренерго", виробників зеленої енергетики. "Без вирішення цього питання ми можемо призупинити поставки вугілля", - заявив Продан.
Уряд вважало за краще не афішувати той факт, що обласним енергопостачальним компаніям вже розіслані попередження про можливий гострий дефіцит потужностей в об'єднаній енергосистемі. А також про те, що енергетикам потрібно готуватися до проведення планових віялових відключень електрики.

"Вони можуть тривати не довше двох годин одноразово кожен день і стосуватися поки тільки промпідприємств, тобто житлового фонду світло відключати не будуть. Скільки вони триватимуть - місяць, два, півроку, ми не можемо прогнозувати", - поділилися з журналістами в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості. І запевнили, що школи, лікарні, пологові будинки та інші підприємства соцсфери відключати від електрики не будуть.

Проте експерти вважають, що ситуація може дійти до того, що світу не буде і в житлових будинках. "З одного боку, не факт, що вдасться імпортувати достатню кількість вугілля для вирішення проблеми з його дефіцитом в Україні. З іншого, саме уряд, не передбачивши можливість цього дефіциту, закликало населення економити газ і користуватися електроприладами для нагрівання води. Люди стали масово купувати бойлери. Уявіть: якщо раніше в 25-поверховому будинку бойлер був у декількох квартирах, то тепер - в більшості. Такого споживання можуть не витримати мережі", - вважає експерт енергоринку Дмитро Марунич.
На думку аналітика "CASE-Україна" Дмитра Боярчука, ситуація з віялових відключенням електрики по всій Україні стане реальністю. "Влада планує економити теплоенергію, а це відразу призведе до масового використання електрообладнання (обігрівачі, бойлери). Електромережі на таке навантаження не розраховані. І щоб люди не завалювали мережа, електрика в пікові години будуть відключати", - констатує експерт.

Так що дарма керівництво Кабміну тішить себе і людей ілюзіями з приводу "контрольованої ситуації з підготовкою до зимового періоду. Бабине літо закінчиться, як і вибори. І сувора морозна реальність принесе в будинки українців холод і темряву. Може, все-таки ще не пізно запобігти її?

Зараз ви читаєте новину «Українська енергетика: вперед, у темні 90-ті?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути