пʼятниця, 01 червня 2012 13:15

Українці заплатять більше за дзвінки до Європи

Українці заплатять більше за дзвінки до Європи
фото:delo.ua

Єврокомісія знову знижує плату за роумінг між країнами ЄС. Це загрожує подорожчанням послуг для українських абонентів - оператори очікують, що, як і в попередні роки, їх європейські колеги постараються компенсувати втрати за рахунок дзвінків з держав, що не входять до Євросоюзу, повідомляє "Коммерсант-Украина".

Подорожчання вигідно і українським операторам - вони зможуть заробити на туристах з ЄС, чий потік в Україну більше, ніж число українців, що користуються послугою роумінгу за кордоном.

З 1 липня мобільний роумінг в країнах Євросоюзу подешевшає. Рада міністрів з питань конкуренції ЄС у середу схвалив рішення Єврокомісії про зниження максимально допустимих цін на вихідні дзвінки з 0,35 до 0,29 євро за хвилину, на вхідні - з 0,11 до 0,09 євро. У липні 2013 року дзвінки повинні стати ще дешевше - 0,24 євро, а в 2014-м - 0,19 євро за хвилину. До того ж в ЄС вперше вирішили обмежити вартість інтернет-доступу в роумінгу - до 0,7 євро за мегабайт.

Питання про високі тарифи неодноразово пропонувалося вирішити на міждержавному рівні. У 2010 році під час попереднього розслідування роумінгових тарифів з такою ініціативою виступив АМКУ, але до конкретних дій це не привело.

Проте зараз українським операторам вигідні високі роумінгові тарифи з ЄС. Потік українців, що виїжджають до Європи, значно менший, ніж число туристів з ЄС, які відвідують Україну.

При цьому значна частина абонентів з ЄС, які приїжджають в Україну, - це бізнесмени, які охоче користуються роумінгом, відзначає Кирило Козлов - керівник департаменту по взаємовідносинах з операторами "Астеліту" . "Це приносить українським операторам непогані доходи, тому вони не ведуть активних переговорів про зниження ставок з європейськими партнерами", - говорить він.

Роумінг в Україні і так значно дорожче, ніж в ЄС. Оператори пояснюють такі ціни високими ставками взаєморозрахунків, частка яких у тарифі становить до 80%. Проте в АМКУ вважають необґрунтованими їхні ціни на роумінг: у лютому відомство почало офіційне розслідування відносно операторів.

Зараз ви читаєте новину «Українці заплатять більше за дзвінки до Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути