середа, 31 липня 2013 12:06

Українцям можуть зменшити плату за деякі позови до суду

Українцям можуть зменшити плату за деякі позови до суду
Деякі адміністративні позови можуть бути визнані немайновими. Фото: legalaid.ua

Народний депутат від фракції "Батьківщина" Павло Петренко запропонував визнати деякі адміністративні позови немайновими.

Про це йдеться у розробленому ним законопроекті, повідомили Gazeta.ua у юридичній компанії "Де Факто".

Експерти компанії зазначили, що останніми роками позови щодо протиправності рішень податкових органів про визначення грошових зобов'язань платників податків, про зменшення суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, визнавались позовами немайнового характеру.

Вищий адміністративний суд України роз'яснив, що адміністративними позовами майнового характеру є вимоги щодо протиправності рішень про визначення грошових зобов'язань платників податків, про зменшення суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, про стягнення адміністративно-господарських та інших штрафних санкцій.

На думку експертів "Де Факто", така позиція є хибною та необґрунтованою, адже два перших позови мають немайновий характер, бо не мають вартісної оцінки вимог. У даному випадку предметом позову безпосередньо є саме рішення податкового органу.

У результаті, платники податків при оскарженні до суду податкового повідомлення-рішення змушені сплачувати більшу суму судового збору.

Так, за подання адміністративного позову немайнового характеру розмір судового збору становить 0,03 розміру мінімальної заробітної плати (34,41 грн). За подання адміністративного позову майнового характеру розмір судового збору становить 1% розміру майнових вимог, але не менше 0,1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 2 розмірів мінімальних заробітних плат ( не менше 114,7 грн та не більше 2294 грн).

"Реалізації запропонованих ініціатив унеможливить існуючу ситуацію, коли платники податків, звертаючись до суду з адміністративним позовом щодо протиправності рішень про визначення грошових зобов'язань платників податків, про зменшення суми бюджетного відшкодування з податку на додану вартість, змушені сплачувати судовий збір за ставкою, що визначена для позовів майнового характеру. Як наслідок, це забезпечить економію коштів платників податків у разі судового оскарження протиправних рішень податкових органів", - вважають у "Де Факто".

Зараз ви читаєте новину «Українцям можуть зменшити плату за деякі позови до суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути