Ексклюзиви
середа, 08 травня 2013 09:38

Україна в перших числах травня практично не імпортувала російський газ

Україна в перших числах травня практично не імпортувала російський газ
При збереженні таких темпів імпорт російського газу в травні не перевищить 100 млн куб. м. Фото: zn.ua

Україна з 1 по 5 травня імпортувала лише 11,7 млн куб. м російського природного газу.

Згідно з даними ДП "ЦДУ ПЕК", три з п'яти днів травневих свят Україна взагалі не здійснювала відбір російського газу.

При збереженні таких темпів імпорт російського газу в травні не перевищить 100 млн куб. м.

У квітні імпорт російського природного газу в країну становив 800,8 млн куб. м.

Зазначимо, імпорт російського газу в Україну здійснює НАК "Нафтогаз України" і Ostchem Gas Trading AG (Швейцарія), підконтрольна бізнесменові Дмитру Фірташу.

При цьому, за даними НАК, з лютого поточного року надходження природного газу з території Росії на адресу Ostchem за контрактом з ТОВ "Газпромекспорт" практично повністю покривають потреби в імпортованому газі промислових споживачів України.

Наприкінці квітня голова правління "Нафтогазу" Євген Бакулін заявив, що держхолдинг не планує у квітні-травні закуповувати значні обсяги російського газу для подальшого закачування в підземні сховища в рамках підготовки до опалювального сезону 2013-2014 років. За його словами, найбільш активно закачування газу в ПСГ відбуватиметься в літні місяці. При цьому у разі відсутності зрушень з боку "Газпрому" в цінових параметрах реалізованого НАК газу, Україна має намір істотно наростити імпорт природного газу з боку Європи за контрактом з RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина).

Україна у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про істотне зниження транзиту російського газу до Європи через українську газотранспортну систему і небажанням знизити ціну російського газу почала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному напрямку.

З листопада 2012 року Україна почала імпорт природного газу через територію Польщі за домовленостями з компанією RWE. З квітня 2013 року почалися поставки природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України. Домовленості з RWE передбачають поставку до 5 млрд куб. м газу в 2013 році.

Україна в особі НАК "Нафтогаз України" і OstChem у 2012 році імпортувала 32 млрд 926,965 млн куб. м природного газу з РФ і Німеччини на $14 млрд 25,134 млн.

Імпорт газу в Україну в січні-березень 2013 року скоротився на 17,3% (на 1 млрд 476,7 млн куб. м) порівняно з трьома місяцями 2012 року - до 7 млрд 70,2 млн куб. м.

У 2013 році імпорт газу в країну з боку РФ і Європи здійснюють "Нафтогаз України", OstChem, "Східно-європейська паливно-енергетична компанія" (ВЕТЕК) і "Метінвест".

Зараз ви читаєте новину «Україна в перших числах травня практично не імпортувала російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути