середа, 01 лютого 2012 22:14

Україна стоїть на порозі енергетичної катастрофи - експерт

Україна стоїть на порозі енергетичної катастрофи - експерт

В Україні існує проблема зношеності ресурсів теплових електростанцій, а разом з малою пропускною здатністю ліній електропередач в середині країни, це дає підстави говорити, що Україна стоїть на порозі техногенних аварій.

Про це заявив енергетичний експерт Сергій Дяченко.

Аварія, що призвела до необхідності імпорту електроенергії з Росії, продемонструвала наявність проблем у системі електроенергетики України, вважає експерт.

"Ситуація наочно продемонструвала недоліки нашої системи, тобто якщо зараз не почати модернізацію, ми постанемо на порозі техногенних аварій. Власне, це можна сприймати, як початок", - зазначив Дяченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську енергетику продають Ахметову занадто дешево?

На його думку, теплові електростанції в Україні виробляють приблизно 40% всієї електроенергії країни.

"Відпрацьовано вже десь 95% проектного ресурсу, 72% обладнання теплових електростанцій фізично зношені. І якщо не почати серйозну модернізацію, то через 3 – 4 роки постане питання про їх закриття. В таких екстремальних умовах, як зараз, теплова генерація не справляється", - наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметов зробив перший крок до скуповування української енергетики

"В Україні існує дефіцит пропускної здатності в середині країни, особливо це посилилося після запуску двох енергоблоків атомних електростанцій у 2000-х роках. Тобто ми не можемо навіть всю ту електроенергію, яка виробляється на атомних електростанціях передавати в енергодефіцитні райони країни. А якщо трапляється аварія, то взагалі виникає дефіцит забезпечення електроенергією. Тому це проблема номер один. Україні необхідно будівництво широкої мережі високовольтних ліній електропередач для того, щоб забезпечити передачу електроенергії територією України. Така робота вже ведеться, але здебільшого за рахунок некредитних коштів міжнародних організацій. Але ця проблема дуже серйозна і вона чи не серйозніша за проблему зношеності генерацій", - пояснив Дяченко.

Зараз ви читаєте новину «Україна стоїть на порозі енергетичної катастрофи - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути