пʼятниця, 15 травня 2015 13:38

Україна на 50% злізла з російської газової голки

Україна на 50% злізла з російської газової голки
Фото: soloway.org.ua

Україна купуватиме в Росії не більше 50% від необхідного обсягу імпортного газу. Про це на годині запитань до уряду у Верховній Раді заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, передає УНІАН.

"Мінімум, який ми будемо закуповувати в Європейському Союзі, – це 50% газу", - сказав глава уряду.

За словами прем'єра, Україна не збільшить закупівлі газу у "Газпрому" навіть, якщо він буде дешевший за європейський.

"Зараз нам вдалося домогтися того, що ціна російського газу для України вже нижча ніж 250 доларів. Це не ті 500 доларів, які були кілька років тому. Я розумію, що Росія хоче розкласти для нас пастки, щоб ми відмовилися від європейського газу, який іноді за ціною може бути на кілька відсотків вищим, і щоб ми перейшли виключно на російський ресурс, а потім у найскладніший момент для України сказати: "Купуєте 100% газу за тією ціною, яку ми будемо вам диктувати". Ми не повторимо помилку, яку було допущено кілька років тому", - підкреслив Яценюк.

Він також нагадав, що Україна вимагає від "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі компенсації 16 млрд дол. і перегляду контракту на транзит російського газу до ЄС.

Нагадаємо, що Україна в 2015 році планує закачати в підземні сховища 13,879 млрд куб. м газу для проходження опалювального сезону 2015-2016 рр. і гарантування безперебійного транзиту російського газу до країн Євросоюзу.

Як заявляв Яценюк раніше, торік Україні вдалося позбутися газової залежності від Росії, замістивши 60% постачання з РФ постачанням газу з країн-членів ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Україна на 50% злізла з російської газової голки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути