понеділок, 20 жовтня 2014 17:40

Україна і ЄС узгодили єдину позицію для газових переговорів з Росією

Україна і ЄС узгодили єдину позицію для газових переговорів з Росією
job-sbu.org

Україна і Європейська комісія погодили спільну позицію щодо наступного раунду тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Росія-ЄС, який відбудеться 21 жовтня в Брюсселі.

Про це йдеться в повідомленні НАК "Нафтогаз України" за результатами зустрічі в Києві прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Продана і голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболева з віце-президентом Європейської комісії Гюнтером Еттінгером.

"Представники ЄК і української сторони домовились, що результатом переговорів має стати проміжна угода, яка гарантуватиме постачання газу до України і стабільності його транзиту до країн ЄС цієї зими", - йдеться в повідомленні.

Як відзначають в "Нафтогазі", угода повинна містити чіткі гарантії як постачань "Газпромом" погоджених обсягів газу до України, так і розрахунків "Нафтогазу" за поставлений газ. "Узгоджена позиція ЄК і України передбачає необхідність підписання між "Нафтогазом" і "Газпромом" документів, які будуть обов'язковими для виконання обома сторонами і виключатимуть можливість зміни умов в односторонньому порядку будь-якій із сторін", - додали в компанії.

17 жовтня в Мілані відбулися переговори президентів України і Росії Петра Порошенко і Володимира Путіна за участю лідерів Італії, Великої Британії, Німеччини, Франції і керівників Євросоюзу, після яких відбулася додаткова зустріч в "нормандському форматі". Під час цих переговорів розглядалося й газове питання.

За словами Порошенка, спільна з Європейським Союзом позиція України полягала в тому, щоб ціна для літнього періоду становила 325 дол. за тисячу кубометрів і 385 дол., - для зимового.

Російська сторона відстоювала ціну 385 дол. за тисячу кубометрів на весь рік. У результаті було вирішено зафіксувати до 31 березня 2015 року "зимову" ціну. Газові переговори у форматі Україна-Росія-ЄС на рівні компаній "Газпром" і "Нафтогаз України" заплановані в Брюсселі на 21 жовтня.

Очікується, що сторони погодять тимчасову угоду на постачання до України природного газу з Росії, враховуючи обсяги, ціну й умови постачання.

Зараз ви читаєте новину «Україна і ЄС узгодили єдину позицію для газових переговорів з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути