пʼятниця, 07 червня 2013 11:05

Україна хоче купити найбільший металургійний завод у Сербії

Україна хоче купити найбільший металургійний завод у Сербії
Віктор Янукович повідомив, що питання про придбання "Железара Смедерево" перебуває на етапі вивчення. Фото: president.gov.ua

Україна цікавиться можливістю придбання найбільшого металургійного заводу Сербії "Железара Смедерево", але рішення буде приймати після вивчення цього питання експертами.

Про це повідомив у четвер під час візиту до Белграда президент Віктор Янукович.

"Цьому металургійному заводу вкрай необхідні реконструкція і інвестиції. Питання вивчається. Ми зацікавлені в тому, щоб стати стратегічним партнером і отримати контрольний пакет акцій", - сказав Янукович журналістам за підсумками переговорів з президентом Сербії Томіславом Ніколічем.

За словами Януковича, Україна має необхідну сировину для роботи "Железара Смедерево", але потужності заводу з виробництва 800 тис. тонн сталі на рік, за оцінкою президента, не є великими. Він нагадав, що Україна щорічно виробляє 35 млн тонн сталі.

Цього року "Железаре Смедерево" виповнюється 100 років. З 2003 року підприємство належало американської сталеливарної корпорації US Steel, приносило збитки і було на межі закриття. Щоб запобігти банкрутство заводу, Сербія в січні 2012 року викупила його у US Steel за символічну суму в один долар. Відтоді сербська влада зайняті пошуками для підприємства стратегічного інвестора. Можливість запуску процедури банкрутства або закриття заводу, на якому зайнято більше 5 тис. людей, Сербія не розглядає через його соціальну значущість.

У 2012 році члени уряду Сербії неодноразово заявляли про готовність ВАТ "НПК" Уралвагонзавод" (УВЗ) купити "Железара Смедерево", проте російська компанія в підсумку відмовилася від покупки.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче купити найбільший металургійний завод у Сербії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути