середа, 13 листопада 2013 18:22

Угода з ЄС дозволить Україні почати реверс газу зі Словаччини - Ставицький

Угода з ЄС дозволить Україні почати реверс газу зі Словаччини - Ставицький
Едуард Ставицький. Фото: AFP
На думку Ставицького, підписання Угоди між Україною та ЄС призведе до розширення і лібералізації енергетичного ринку України

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький розраховує, що заплановане на кінець листопада підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом прискорить процес відкриття словацького газового коридору і дасть поштовх розвитку спільних проектів в енергетиці, інформує "Інтерфакс-Україна".

Про це міністр повідомив в ході минулого в Києві в середу "круглого столу", присвяченого співпраці в енергетиці між Україною та країнами Вишеградської четвірки (Польща, Чехія, Словаччина та Угорщина).

"Наша мета - підписання угоди про асоціацію у Вільнюсі на саміті Східного партнерства... Це дасть нам можливість прискорити всі питання пов'язані з енергетичною хартією, я маю на увазі не тільки другий енергопакет, але і третій, і це дасть можливість в енергетичному секторі розширити наші спільні можливості", - сказав він.

За словами міністра, підписання угоди про асоціацію також розширить взаємні можливості та співробітництво України з країнами ЄС не тільки в питаннях газу, але й електроенергетики.

"Є багато інших проектів, пов'язаних з електроенергетичними питаннями. Це, в першу чергу, розширення експорту електроенергії від України в країни Європи. У нас розглядається кілька проектів, вони відпрацьовуються на рівні робочих груп з інвесторами. Впевнений, що саміт Східного партнерства, де буде, я думаю, підписано Угоду між Україною та країнами ЄС, що дасть новий поштовх для того, щоб ми разом досягли цієї мети, а саме розширення та лібералізацію енергетичного ринку України", - підкреслив Ставицький.

Глава Міненерговугілля також закликав присутніх на круглому столі представників країн Вишеградської четвірки ініціювати створення робочих груп на міністерському рівні, "які могли б напрацьовувати як вирішення проблемних питань, так і вирішення майбутніх спільних проектів".

Як повідомлялося, Україна на сьогодні здійснює реверсні постачання газу через територію Польщі та Угорщини. Планується також відкрити румунське і найбільш потужне словацький напрямок. У той же час терміни початку реверсних поставок газу з боку Словаччини постійно переносяться.

Підписання Угоди про асоціацію з ЄС планується на 28 листопада у Вільнюсі, однак у зв'язку з затягуванням виконання українською стороною попередньо висунутих ЄС умов ймовірність такого підписання в останні дні оцінюється все нижче.
Зараз ви читаєте новину «Угода з ЄС дозволить Україні почати реверс газу зі Словаччини - Ставицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути