четвер, 11 вересня 2014 10:58

В українських аграріїв з'явився союзник

В українських аграріїв з'явився союзник

У війні між владою та аграріями настав сумнівний мир. Міністерство фінансів таки підтвердило збереження спеціального режиму оподаткування для сільськогосподарських підприємств, які заробляють менше 20 млн грн на рік.

За останні 2 місяці Кабмін тричі змінював свою позицію щодо цього. І щоразу одержував шквал критики на власну адресу. Економічні експерти наголошували, що скасування спеціального режиму оподаткування неминуче призвело б до закриття значної частини малих і середніх підприємств. А решті, щоб вижити, довелося б ховати свої прибутки в тінь.

"Скасування спецрежиму призведе до зниження конкурентоздатності наших виробників щодо європейських, а це негативно вплине на галузь. У Європі дотації сільськогосподарським виробникам складають мільярди доларів", — зазначив експерт громадської ініціативи "Реанімаційний пакет реформ" Ілля Несходовський.

Але найгірше те, що у війні з урядом в аграріїв майже не було захисту. За словами аналітика аграрного ринку Андрія Китаєва, це пояснюється тим, що політики переключили власну увагу на Крим і війну на Донбасі.

"Як бачимо, політики активно піаряться на військовій тематиці. У своїх політичних програмах вони прописують декларативні тези про мир, які реально не можуть розв'язати конфлікт. Деякі політики у своїх програмах виділили всього кілька абзаців аграрній галузі, теж більшою мірою декларативних. Поки лише одна партія повністю сфокусувалася на аграрній темі — я кажу про нову політсилу "ЗАСТУП", — зауважив Андрій Китаєв.

Експерт зазначає, що політична партія "ЗАСТУП" розробила комплексну програму із захисту інтересів аграріїв та розвитку українського села — "За рідну землю!". І днями її презентувала. Основними пріоритетами політсили, за словами пана Китаєва, є децентралізація влади, проведення земельної реформи, заохочення проживання в селі, податкові канікули для фермерів-початківців і просування української продукції на ринки ЄС.

"ЗАСТУП" виступає за продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, мінімізацію дозвільних процедур, удосконалення порядку продажу права оренди земельних ділянок с/г призначення, виведення землекористування з тіньового обігу, удосконалення ведення Державного земельного кадастру, ухвалення Державної цільової програми "Охорона родючості землі", — зазначає заступник голови партії Ірина Синявська.

За словами лідера "ЗАСТУПу" Віри Ульянченко, український агропромисловий комплекс може стати локомотивом, що вивезе вітчизняну економіку з кризи. А село та родюча українська земля, у разі проведення реформ, дадуть потужний імпульс економічному розвитку країни.

Зараз ви читаєте новину «В українських аграріїв з'явився союзник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути