пʼятниця, 23 вересня 2016 14:15

У Раді вимагають зберегти мораторій на експорт лісу-кругляка

У Раді вимагають зберегти мораторій на експорт лісу-кругляка

У парламентському комітеті з питань промислової політики вважають за необхідне зберегти мораторій на експорт лісу-кругляка.

Під час виступу глава комітету Віктор Галасюк нагадав, що введений з метою подолання екологічної катастрофи та дефіциту сировини на внутрішньому ринку тимчасовий мораторій повністю узгоджується з положеннями ГАТТ СОТ, зокрема, статтями XI:2 (а) і XX (g), а також ст.17 Закону про зовнішньоекономічну діяльність.

Він нагадав, що заздалегідь звертався до Кабміну щодо необхідності проведення процедури повідомлення, тобто інформування міжнародних партнерів, і надав уряду розширену аргументовану позицію для відстоювання інтересів України в частині імплементації положень закону.

"Сьогодні, коли проти України відбувається військова агресія, у нас є не тільки легітимні правові, дипломатичні та економічні, а й всі моральні підстави впроваджувати такі тимчасові заходи, які дозволяють нам врятувати наші ліси, зайнятість і залишки промисловості", - пояснив Галасюк.

На його переконання, ключовими завданнями сьогодні є збереження мораторію, лібералізація внутрішнього ринку деревини шляхом прийняття відповідного закону, припинення контрабанди на митниці, комплексне реформування лісового господарства та стимулювання розвитку вітчизняної деревообробної та меблевої промисловості.

Водночас заступник голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко нагадав про становище України як сировинного придатка в разі скасування мораторію. За його словами, Україна, яка експортує переважнр сировину, повністю залежна від кон'юнктури цін на світовому ринку. Прагнення до збільшення доданої вартості за рахунок переробки має, на його переконання, об'єднати всіх громадян країни, адже виробництво готової продукції забезпечило б і високий рівень зайнятості, і наповнення бюджету, і гідний рівень життя.

Голова підкомітету з питань промислової та інвестиційної політики Олександр Дубінін навів приклад з європейського досвіду: Польща, піклуючись про свою промисловість, створює всі умови, щоб внутрішнє виробництво високої доданої вартості було на найвищому рівні. А в українському уряді про це забули. Щоб забезпечити випуск конкурентоспроможної продукції вітчизняними виробниками, слід посприяти тому, щоб ввезення нового обладнання в Україні відбувався за нульовою ставкою ПДВ і ввізного мита, як це передбачено законопроектами 2617 і 2618. Але такі заходи доцільно вживати і по відносно інших видів промисловості, запевнив парламентарій .

"Світ повертається до завдань, які реалізуються політикою економічного націоналізму і протекціонізму. Той маленький крок, який ми зробили, прийнявши мораторій - повністю вписується в нові тренди й тендеції. Це те, куди рухалися і рухатимуться США, незалежно від того, хто стане президентом. Те ж відбувається і в Європі - звідси вибух так званого "правого популізму" тощо. Ліберальної глобалізації в найближчі десятиліття не буде. Їй прийшов кінець", - зазначив заступник голови парламентського комітету в закордонних справах Віктор Вовк.

Також на підтримку мораторію висловилися й вітчизняні виробники. Як пояснив голова Асоціації деревообробних і лісозаготівельних підприємств Західної України Ігор Соболевський, скасування заборони експорту необробленої деревини є неприйнятним. Більш того, 15% підприємств, що здійснювали первинну деревообробку, за півроку дії мораторію перейшли до глибинної переробки, інвестувавши в це власні кошти. "Ми готові виготовляти шахи та іншу продукцію і маємо для цього всі. Але щоб це сталося - мають бути створені відповідні умови й надані гарантії", - заявив він.

"Ми за те, щоб зберегти наші ліси, розвинути деревообробку і залишити нам і природу, і перспективу промислового розвитку дітям і онукам", - зазначив голова асоціаціі, додавши: "Ті, хто виношують ідею скасування мораторію! Ніхто вам не дасть цього зробити! Сьогодні рівень суспільної температури настільки високий, що як тільки хто почує "вагони" - встане і переробка, і експорт ".

Зараз ви читаєте новину «У Раді вимагають зберегти мораторій на експорт лісу-кругляка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути