середа, 14 травня 2014 17:06

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

У Криму - продуктовий колапс: ковбаса за ніч подорожчала на 33 гривні, біля магазинів величезні черги

У Криму - продуктовий колапс: ковбаса за ніч подорожчала на 33 гривні, біля магазинів величезні черги
У кримських магазинах - великі черги. Фото: ykt.ru

У Криму почався продуктовий колапс. З прилавків зникають памперси і туалетний папір. За день-два на півострові почнеться паніка, люди скуповуватимуть все, що довго зберігається.

Про це у коментарі Gazeta.ua розповів кримський економіст Андрій Клименко.

Він нагадав, що з 1 червня на окупованому Росією півострові перестане ходити гривня.

"З червня українські виробники самі підуть з Кримського ринку. До того ж російський уряд виганяє українських бізнесменів різними санкціями: заборонили ввозити український сир, кілька днів тому - цукерки торговельної марки "Рошен", - сказав Клименко.

За його словами, договорів із російськими постачальниками теж ніхто не укладав. Ціна на російські продукти буде вищою вдвічі, а якість нижчою, прогнозує експерт.

"Через заборону ввозити м'ясо з України, ціна на нього зросла на 40%. Свинину на ринках продають по 90-100 гривень. Ковбаса подорожчала за ніч на 33 гривні. Була по 63 гривні, стала по 96гривень. Зникають українські крупи, цукерки, макаронні вироби. Зараз великі проблеми у постачальників молочної продукції. Вона приходила з материка, а коли машини - холодильники стали простоювати на в'їзді 6-10 годин, виробники усвідомили, що їм невигідно возити продукцію до Криму", - зауважив Клименко.

Він запевнив, що українські постачальники будуть відмовлятися працювати з росіянами.

"Товарний потік з України буде скорочуватися. Голоду в Криму не буде - підуть продукти російські через Керченську протоку. Але там поки всього двадцять поромних рейсів на добу, при тому, що пором бере всього 3-4 фури, а влітку до Криму раніше заходило близько 500 фур на добу", - наголосив Клименко.

На його переконання, у ціну російських продуктів буде закладена транспортна надбавка. Це ще збільшить вартість на 5-7%.

Кримчанка Валентина розповіла, що вже сьогодні в супермаркетах Сімферополя вишиковуються великі черги.

"Люди скуповують консерви, паштети, заморожені продукти. Бояться, що з червня полиці магазинів будуть пусті. Сьогодні весь день шукали памперси для племінниці. Знайшли в невеличкому магазині, на околиці. Скупили всі, потрібного розміру. В аптеках немає крапель для носа та таблеток від голови", - поскаржилась жінка.

Клименко вважає, що ситуація з постачанням продукції ускладниться, коли набуде чинності закон, яким припиняється обіг гривні.

"На півострові не працює жоден український банк. А російські, що зайшли на материк, мають право працювати лише по території Росії. Вони мають низькі рейтинги і оборот грошей. Тепер, щоб розрахуватись за українську продукцію, супермаркети будуть перераховувати рублі цим малим банкам, ті будуть слати гроші на більші російські, наприклад, Сбербанк Росії, там конвертуватимуть російський рубль у гривню і лише тоді будуть розраховуватись з постачальниками. Раніше цю процедуру виконували протягом дня, тепер вона займатиме кілька тижнів. Відповідно, українським бізнесменам стане невигідно працювати з Кримом", - підсумував Клименко.

Зараз ви читаєте новину «У Криму - продуктовий колапс: ковбаса за ніч подорожчала на 33 гривні, біля магазинів величезні черги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути