вівторок, 01 вересня 2015 17:24

У "Газпромі" заговорили про зниження ціни на газ для України

У "Газпромі" заговорили про зниження ціни на газ для України
Фото: rbc.ua

Ціна на російський газ для України в четвертому кварталі 2015 року "за формулою" становитиме 252 дол. за тис. кубометрів.

Про це повідомив глава ВАТ "Газпром" Олексій Міллер в ході візиту в Амурську область, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, "Газпром" працює чітко за контрактом, підписаним в 2009 році, який передбачає знижку за рахунок експортного мита. Її розмір на четвертий квартал поки не визначений, додав він.

"Як відомо, ціни визначаються поквартально, відповідно, і знижка може надаватися поквартально. Тим більше ми бачимо, яка висока волатильність цін на енергетичних ринках. Тому за ціною на третій квартал рішення щодо знижки російським урядом прийнято, але Україна, на жаль, навіть не може скористатися цими пільгами, тому що таких грошей на сьогодні немає", - заявив Міллер.

На четвертий квартал глава "Газпрому" очікує знижувальну тенденцію цін на газ. За його оцінками, ціна "за формулою" для України на цей період становитиме 252 дол.

"Будемо, звичайно, орієнтуватися на ціни суміжних європейських держав. Сказати про те, яка може бути надана знижка, в даний час, з урахуванням високої волатильності в принципі, сьогодні ще не можна. Але до моменту початку поставок в четвертому кварталі таке рішення з боку Росії буде прийнято", - запевнив він.

Як повідомлялося з посиланням на міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина, ціна природного газу з Росії без знижки в четвертому кварталі може знизитись до 250 дол.

"Ціна, за якою ми можемо купувати з Росії газ в четвертому кварталі, без знижок буде десь на рівні 250 доларів. До цього були різні знижки... Але наша можливість не купувати у них газ, маючи реверсний потік, дає їм розуміння того, що ми будемо відстоювати свої інтереси, ми не змушені купувати за будь-якою ціною. Ціна, по якій ми готові купувати, повинна бути об'єктивною, обґрунтованою і вигідною для нас", - сказав міністр.

При цьому Демчишин вважає економічно обґрунтованою знижку для України в розмірі не менш 30-40 дол.

Нагадаємо, що Україна припинила закупівлю російського газу з 1 липня 2015 року після провалу чергового раунду тристоронніх газових переговорів у Брюсселі.

Тоді Москва пропонувала Україні купувати газ з 1 липня до 30 вересня за ціною в 247,18 дол. за тисячу кубометрів з урахуванням знижки. Таким чином, знижка становила всього 39,97 дол. за тисячу кубометрів або менше 14%.

При цьому Київ наполягав на підписанні договору з "Газпромом" на весь опалювальний сезон відразу і розраховував на ціну газу близько 200 дол. за тис. кубометрів.

Зараз ви читаєте новину «У "Газпромі" заговорили про зниження ціни на газ для України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути