Ексклюзиви
четвер, 08 січня 2015 11:09

Світовий банк зробив прогноз щодо нафти на 2015 рік

Світовий банк зробив прогноз щодо нафти на 2015 рік
Фото: finance.obozrevatel.com

Збереження низьких цін на нафту ставить під загрозу розвідку і освоєння нових родовищ, включаючи сланцеві, а також видобуток палива на морському шельфі.

Про це йдеться в доповіді Світового банку, витяги з якого опубліковані в середу, 7 січня, пише Lenta.ru.

Період, коли ціни на нафту перевищували 100 доларів за барель, як вважають у Світовому банку, підійшов до кінця. 2015 стане роком низьких цін на паливо, і в 2016-му вони зростуть лише незначно, стверджується в доповіді.

Таку ситуацію експерти пояснюють низкою факторів, включаючи перевищує попит зростання пропозиції на нафту, а також ослаблення геополітичної напруженості. Крім того, на нафтові ціни, на думку Світового Банку, впливає зміна політичних цілей Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), а також зростання курсу долара. При цьому визначальним фактором у доповіді називається зростання пропозиції нафти, зокрема, "через сланцевого енергетичного буму в США".

Низькі ціни на нафту, як відзначають автори доповіді, стануть серйозним викликом для великих країн-експортерів нафти, що відіб'ється на їхній економіці.

У той же час у імпортерів палива з'являється шанс для проведення структурних реформ. У доповіді наголошується, що низькі ціни на нафту в цілому благотворно вплинуть на світову економіку. Так, падіння вартості палива на 30 відсотків обіцяє додатковий приріст світового ВВП на 0,5 відсотка.

Зараз ви читаєте новину «Світовий банк зробив прогноз щодо нафти на 2015 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути