Ексклюзиви
четвер, 30 липня 2015 10:26

США і ЄС відрізають російським олігархам шляхи обходу санкцій - ЗМІ

США і ЄС відрізають російським олігархам шляхи обходу санкцій - ЗМІ
Фото: korrespondent.net

ЄС і США в рамках забезпечення функціонування санкцій виявляють лазівки російських компаній, які використовуються для обходу санкцій.

Про це пише "КоммерсантЪ" з посиланням на джерела.

Виявити масштабні схеми обходу санкцій "Ъ" не вдалося. Обмеження на фінансових ринках повністю реалізовані - їх учасники це підтверджують. Санкції щодо роботи на шельфі теж діють, найяскравішим прикладом є заморожування партнерства "Роснефти" і американської ExxonMobil.

Обхідні схеми можна знайти тільки у поставках в РФ обладнання подвійного призначення та відповідного технологічного обміну.

За словами джерела видання, повністю вирішити питання із закупівлею обладнання, доступ до якого закритий санкціями, не вдалося.

Частину верстатів росіяни тепер закуповують у азіатських виробників, але є європейська продукція, аналогів якої знайти складно, зазначають джерела. "У цьому разі закупівлі можуть йти через російських постачальників, які юридично не пов'язані з компаніями під санкціями, потім вже в Росії верстати перепродуються",— пояснює один з них.

Мова йде про "юридичну особу з символічним статутним капіталом, яка може поставити один-два верстата, а наступні поставки підуть вже через іншу компанію". В результаті, якщо стане відомо про перепродаж техніки підсанкційній компанії, вплинути на неї ЄС і США буде непросто.

Більше проблем виникає з поставками великих імпортних технологічних вузлів або кінцевої продукції. Офіційно західні виробники і російські клієнти тему обходу санкцій обговорювати відмовляються. Однак, зі слів останніх, виходить, що обмеження фактично ні на що не впливають.

"За всіма нашими проектами ніяких проблем немає — все законтрактоване обладнання поставляється, схеми не потрібні",— запевняє джерело, близьке до "Роснефти".

Джерела на ринку пояснюють, що "існують способи постачати обладнання".

"Можна записати у документах, що техніка призначена не для шельфу. Звичайно, іноземці все розуміють, але вони також розуміють, що їм треба заробляти",— каже співрозмовник.

"У великих гравців були ідеї створити спеціальні закупівельні компанії в Азії або купувати техніку через офшори, які юридично не були б пов'язані з компанією, що потрапила під санкції",— розповідає одне із джерел. Реалізувати ці плани не вдалося.

"Високотехнологічна машинобудівна продукція виробляється під конкретне замовлення, і складно приховати, де саме вона виявиться в підсумку",— говорить співрозмовник.

Тим не менш спроби завуальованих поставок є. Так, СП німецького концерну Siemens та "Силових машин" отримало замовлення на турбіни для ТЕС на Тамані, які насправді, за інформацією газети "Ведомости", призначені для нових електростанцій в Криму.

У США виявленням подібних схем займаються представники Міністерства фінансів, а в країнах ЄС - національні відомства і Єврокомісія.

"Для забезпечення неухильного дотримання цих заходів можуть бути задіяні всі важелі", - сказав співрозмовник російського видання.

На думку ще одного співрозмовника, США накопичили величезний досвід з виявлення механізмів з обходу санкцій.

"За багато років вони досконально вивчили всі хитрощі і прийоми, до яких вдавалися іранські компанії, обходячи заборони і бар'єри, передбачені західними санкціями. За наявності політичної волі подібні канали можна перекрити, в тому числі, і для Росії", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «США і ЄС відрізають російським олігархам шляхи обходу санкцій - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути