середа, 22 жовтня 2014 11:03

Словаччина пропонує Євросоюзу відмовитись від "Південного потоку"

Словаччина пропонує Євросоюзу відмовитись від "Південного потоку"

Згода Євросоюзу на будівництво "Південного потоку", трубопроводу по дну Чорного моря з Російської Федерації в обхід України, буде означати, що Брюссель не підтримує рух Києва до Заходу і не вважає Україну надійною транзитною державою. 

Про це заявив очільник Словацького трубопровідного оператора Eustream, пише Рейтер.

Незважаючи на те, що на початку червня одна з країн - учасниць проекту "Південний потік" - Болгарія - зупинила роботу над будівництвом газопроводу до отримання дозволу Європейської комісії, "Газпром" збирається подати перший газ до кінця 2015 року.

"Це сильно нашкодить Україні. Це заподіє величезні фінансові втрати, зруйнує вартість її газових активів - станового хребта її економіки, і сильно підірве її амбіції купувати газ також і на Заході", - сказав глава Eustream Томаш Маресек.

Він додав, що будівництво трансчорноморської труби знизить рівень енергобезпеки Європи, оскільки газотранспортна система України потужністю 140 мільярдів кубометрів газу буде замінена меншою ємністю "Південного потоку", потужністю 63 мільярди кубометрів.

На його думку, заперечень проти "Південного потоку" може не бути тільки, якщо він не стане заміною існуючих маршрутів експорту газу, а буде використаний для додаткових поставок палива.

Як відомо, у серпні Болгарія зупинила всі роботи зі спорудження газопроводу "Південний потік" через невідповідність законам ЄС. Зокрема, згідно "Третього енергопакета ЄС" неприпустимо, , щоб постачальник природного газу одночасно контролював і доступ до самого газогону.

Навесні 2014 року Росія оскаржила дію "Третього енергопакета ЄС" до Світової організації торгівлі. У липні цього року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров закликав Єврокомісію зробити виняток для проекту "Південний потік" з чинного енергетичного законодавства ЄС.

Нагадаємо, що 2 вересня офіційно було відкрито газогон "Вояни-Ужгород", який транспортує газ зі Словаччини до України. Днями поставки природного газу в Україну зі Словаччини 20 жовтня досягли рекордного значення у 27,6 млн кубометрів на добу.

Раніше єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер заявив, що реалізація проекту "Південний потік" не вирішить нагальних енергетичних проблем Євросоюзу, тому не є для нього пріоритетною.

 

Зараз ви читаєте новину «Словаччина пропонує Євросоюзу відмовитись від "Південного потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути