понеділок, 06 червня 2011 11:37

Скасування квот на експорт пшениці та ячменю набуло чинності

Скасування квот на експорт пшениці та ячменю набуло чинності

Постанову уряду України № 566 від 25 травня про скасування квотування експорту пшениці і ячменю опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр" у суботу, 4 червня.

"Ця постанова набирає чинності з дня опублікування", - йдеться в документі.

Згідно з ним, заборонні квоти на експорт жита, а також гречки та продуктів з неї у розмірі по 1 тис. т зберігаються.

Нагадаємо, напередодні міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк запевнив, що постанову буде оприлюднено до кінця тижня. За словами міністра, затримка з оприлюдненням постанови була пов'язана з технічними питаннями.

На початку жовтня 2010 року уряд України увів квотування експорту зерна на термін до 31 грудня 2010 року, дозволивши вивезти 0,5 млн т пшениці, 0,2 млн т ячменю і 2 млн т кукурудзи і фактично заборонивши експорт жита і гречки.

В кінці минулого року квотування було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому розмір квот був збільшений на 0,5 млн т пшениці і 1 млн т кукурудзи - сумарно до 4,2 млн т.

Наприкінці березня уряд вирішив продовжити квотування зерна ще на квартал, збільшивши квоту на експорт кукурудзи на 2 млн т, однак з 5 травня квотування експорту кукурудзи було скасоване у зв'язку з достатніми запасами його.

Уряд заявив, що прийняв рішення про повне скасування квот на засіданні 25 травня.

Одночасно Верховна Рада прийняла закон про введення на період до 1 січня 2012 року мита на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14%, але не менше EUR23 за тонну). Президент поки не підписав його, проте у разі підписання і опублікування в червні, воно набуде чинності з 1 липня.

Згідно з балансом, складеним міжвідомчою робочою групою, в цілому з початку цього маркетингового року (1 липня 2010 року) по 1 травня експорт зерна з України становив 13787 тис. т, у тому числі пшениці - 5312 тис. т, ячменю - 2,471 млн т, кукурудзи - 5830 тисяч т.

Баланс припускає експорт у травні-червні 1909 тис. т пшениці та 2356 тис. т кукурудзи. За такої умови на 1 липня запаси пшениці становитимуть 3661 тис. т, ячменю - 0722 тис. т, кукурудзи - 0936 тис. т.

За прогнозами Присяжнюка, реально в червні експорт зерна з України становитиме близько 0,8 млн т, що буде відповідати рівню травня. 

Зараз ви читаєте новину «Скасування квот на експорт пшениці та ячменю набуло чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути