Ексклюзиви
понеділок, 10 серпня 2015 11:10

Росія взялася за чергову загрозу - квіти з Нідерландів

Росія взялася за чергову загрозу - квіти з Нідерландів

Росія з понеділка посилює правила ввезення квітів із Нідерландів: відтепер їх постачатимуть в РФ за результатами лабораторної експертизи фітосанітарного стану.

Про зміну правил ввезення квітів з Нідерландів Россільгоспнагляд повідомив 4 серпня.

Як заявили у відомстві, це необхідно для захисту російської території від розповсюдження хвороб квітів і "збереження фітосанітарного благополуччя".

За даними Федеральної митної служби РФ, в 2014 році в країну ввезли 79 тис. тонн квітів майже на 613 млн дол. Найбільші постачальники — Нідерланди і Еквадор.

Россільгоспнагляд раніше заявляв: у голландських квітах виявляли шкідників і хвороби, що представляють загрозу для економіки і сільського господарства РФ. За інформацією відомства, з 606 випадків виявлення шкідливих організмів в партіях квітів, імпортованих із 15 країн світу, на голландську продукцію припало 310 фактів.

За оцінкою російського відомства, збиток від постачання заражених голландських квітів може сягати 3 млрд руб.

Россільгоспнагляд підкреслював: мова йде лише про відновлення безпечності голландських квітів, а не про повну заборону імпорту квітів з Євросоюзу. Однак, на думку учасників ринку, посилений фітоконтроль щодо квітів з Нідерландів, навряд чи убезпечить російський ринок: зменшиться асортимент, а ціни зростуть.

Наприклад, мережа магазинів "Квітковий база №1" вже призупинила постачання квітів з Нідерландів. "Зараз все вирішується: що, звідки і які квіти брати. Протягом, можливо, десяти днів все визначиться, і, відповідно, будуть інші ціни вже... можливо, в два рази вищі", — сказали в компанії.

У компанії "Флорист.ру", що займається доставкою квітів, заявили: якщо зростуть закупівельні ціни на квіти, російським постачальникам буде невигідно везти дорогі ексклюзивні квіти в країну, оскільки вони можуть "застрягти" на кордоні.

Що стосується квітів російського виробництва, галузеві гравці зазначали, що в РФ вирощують мінімальну кількість квітів. Деякі експерти навіть песимістично вказали, що вирощених в Росії тюльпанів може не вистачити до 8 березня.

Зараз ви читаєте новину «Росія взялася за чергову загрозу - квіти з Нідерландів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути