середа, 11 лютого 2015 09:42

Росія втратила світове лідерство у видобутку нафти

Росія втратила світове лідерство у видобутку нафти
Фото: lb.ua

За підсумками 2014 року Сполучені Штати Америки стали світовим лідером з видобутку нафти, обігнавши Росію. Про це пишуть "Ведомости" з посиланням на середньостроковий прогноз Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) до 2020 року.

 За рік США збільшили видобуток на 1,5 млн бар./добу до 11,81 млн. Аналогічний показник в Росії за цей період зріс на 50 000 бар./добу до 10,93 млн. Саудівська Аравія, як і раніше, займає 3 місце.

 Найближчим часом відрив лідера від переслідувачів буде зростати, прогнозує МЕА. Основний приріст видобутку в США до 2020 року припаде на сланцеву нафту: якщо минулого року її видобуток сягнув 3,6 млн бар./добу, то до 2020-го він зросте до 5,2 млн, прогнозує агентство. Загрозою цьому є висока закредитованість американських нафтових компаній, яка може обмежити їм доступ до фінансових ресурсів, йдеться у звіті агентства.

Торішнє падіння цін на нафту було своєрідним тестом для сланцевих виробників. При вартості нафти в 50 дол./бар. тільки 40% із них залишаються беззбитковими, зазначає МЕА. Проте низькі ціни змушують виробників уважніше ставитися до капзатрат, знижувати витрати і підвищувати ефективність, говориться в звіті.

Деякі нафтові компанії, навпаки, почали вкладати великі гроші в нові території, сподіваючись знайти великі нафтоносні провінції найбільших в Америці родовищ сланцевої нафти Eagle Ford і Bakken.

 Виклики, з якими зустрілась Росія в минулому році, крім зниження цін на нафту, включають в себе західні санкції і падіння курсу рубля. Все це, на тлі падіння видобутку на традиційних родовищах, призведе до зниження добового видобутку на 560 000 бар. до 2020 року. Рік тому агентство прогнозувало зростання на 200 000 бар.

 

Але навіть без санкцій ситуація в російському нафтогазовому секторі непередбачувана, пише МЕА. Постійні зміни податкового режиму, непрозоре регулювання, а також загроза вилучення компаній на користь держави роблять інвестування в сектор ризикованим.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Росія втратила світове лідерство у видобутку нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути