пʼятниця, 15 травня 2015 17:04

Російська криза боляче б'є по сусідах - Die Presse

Російська криза боляче б'є по сусідах - Die Presse
Фото: gogetshop.ru

Падіння економіки Росії тягне за собою серйозні проблеми для економік сусідніх держав.

Наслідки кризи в РФ б'ють по цим країнам набагато сильніше, ніж передбачалося раніше, пише оглядач австрійської газети Die Presse Якоб Цирм.

"Найбільше страждають Україна, Білорусь, Молдова, Вірменія і Грузія", - заявила директор регіонального відділення ЄБРР Пірошка Надь в бесіді з виданням.

Внаслідок тісних економічних зв'язків з Росією також серйозно погіршиться ситуація в державах Балтії та у Фінляндії. Цим країнам, за словами Надь, не вдасться уникнути рецесії.

Як впливає російський криза на держави Центральної Європи? Важко сказати, каже Надь: ці країни дуже сильно залежать від економічного розвитку в єврозоні, насамперед, у Німеччині. Але наразі всім їм прогнозують досить високе економічне зростання. Наприклад, польська економіка зросте на 3,4%.

Європейський банк реконструкції і розвитку на своїй щорічній зустрічі в Тбілісі відзначив деяке поліпшення економічної ситуації в Росії. Замість спрогнозованої на початку року рецесії в 4,8%, економіка РФ впала на 4,5%.

Причина - в "невеликому підвищенні ціни на нафту і в перспективі ослаблення санкцій, яка поліпшила настрої іноземних інвесторів", зазначає автор.

Між тим, прогнозують в ЄБРР, Росії все ж таки не вдасться уникнути серйозного і тривалого економічного спаду. "Приватне споживання і реальні заробітні плати вже скоротилися на 10%. До того ж у боротьбі зі слабким рублем тануть валютні резерви Росії, - продовжує Надь. - Всього з початку року вони скоротилися з 510 до 353 млрд дол. Крім цього, до кінця 2016 року Росії необхідно виплатити додаткові 180 млрд дол. погашення боргів".

Для України ЄБРР малює ще похмурышу картину: в 2015 році ВВП скоротиться, згідно з прогнозом, на 7,5%, додає Die Presse.

Зараз ви читаєте новину «Російська криза боляче б'є по сусідах - Die Presse». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути