четвер, 23 квітня 2015 15:51

Резервний фонд Росії може спорожніти вже до кінця цього року

Резервний фонд Росії може спорожніти вже до кінця цього року
Фото: rg.ru

До кінця 2015 року в Росії може залишитися лише 10% коштів Резервного фонду, оскільки витрати бюджету через зміцнення рубля і додаткової підтримки регіонів і компаній можуть перевищити заплановані. Про це заявила директор Центру макроекономічних досліджень (ЦМД) Сбербанку Юлія Цепляєва, повідомляє РБК.

Таким чином, в Росії може повториться ситуація 2008-2009 років, коли витратили левову частку Резервного фонд, зазначає видання.

В огляді ЦМД йдеться про те, що в 2015 році не можна виключати істотного зростання рубля навіть при цінах на нафту 50 дол. за барель. Це позитивно позначиться на споживчому попиті, але призведе до подальшого скорочення нафтогазових доходів.

"Наприклад, ослаблення долара до 55 руб. знизить ціну бареля з 3075 руб. до 2750 руб. Це призведе до додаткового скорочення надходжень нафтогазових доходів на 600 млрд руб., що уряду доведеться компенсувати за рахунок коштів Резервного фонду", - пояснила Цепляєва.

На цьому тижні президент РФ Володимир Путін підписав новий скоригований проект бюджету на 2015 рік. Через зниження цін на нафту доходи бюджету знизяться на 2,5 трлн руб., в результаті чого дефіцит бюджету сягне 2,7 трлн руб. Закрити його уряд розраховує за рахунок коштів Резервного фонду.

Як вважає Цепляєва, в реальності уряду доведеться витратити на покриття дефіциту бюджету набагато більше. На 1 квітня у фонді було 4,4 трлн руб., в цьому році планується забрати звідти до 3,1 трлн руб. З урахуванням додаткової суми в 800 млрд на кінець року у фонді може залишитися трохи більше 10% від поточного обсягу коштів.

Зараз ви читаєте новину «Резервний фонд Росії може спорожніти вже до кінця цього року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути