четвер, 25 червня 2015 14:27

Рада розгляне закон, який врятує газову галузь України

Рада розгляне закон, який врятує газову галузь України

Вчора на прес-конференції у Києві було презентовано законопроект №2120 "Щодо стимулювання видобутку природного газу в Україні та створення сприятливих умов для залучення інвестицій в газовидобувну галузь", мета якого – врятувати українську газовидобувну галузь, яка стала збитковою, та позбавити країну залежності від імпорту газу.

Документ передбачає внесення поправок в 252 статтю Податкового кодексу України та пропонує знизити ренту при видобутку газу з покладів глибиною до 3,5 км до 34%, для свердловин глибиною до 5 км - до 29%, а для надглибоких розробок глибиною понад 5 км - до 14%.

За словами нардепа Андрія Артеменка, законопроект став результатом компромісу між Мінфіном, законодавцями та інвесторами.

Депутат переконаний, якщо Рада не проявить політичну волю і не підтримає вітчизняні газовидобувні компанії, країна буде продовжувати годувати російського газопостачальника.

Як зазначив радник голови правління Міжнародного центру перспективних досліджень Вадим Перебийніс, в Україні необхідно терміново знижувати фіскальний тиск на газовидобувну галузь, а парламент має підтримати даний законопроект.

"На сьогодні в Україні немає умов, які можуть гарантувати, що завтра ця галузь буде стабільно працювати і буде, в тому числі, забезпечувати надходження до бюджету ... На сьогодні ця галузь демонструє падіння видобутку природного газу. Інвестори не будуть ризикувати своїми коштами, і будуть згортати виробництво. Це означає, що вони будуть скорочувати, в тому числі і робочу силу, що призведе до збитків державного бюджету ", - сказав експерт.

Верховна Рада має розглянути вказаний законопроект 30 червня.

Зараз ви читаєте новину «Рада розгляне закон, який врятує газову галузь України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути