четвер, 03 червня 2021 11:06

Прожитковий мінімум треба прив'язати до мінімальної зарплати — економіст пояснив чому

Середня зарплата в Україні - це статистичний фейк. Він нічому не відповідає. Умовний показник, який не може бути орієнтиром для прожиткового мінімуму, розповів Gazeta.ua економіст Олексій Кущ.

"Середня зарплата обраховується за зарплатами штатних фахівців. Їх в Україні 7 мільйонів із 24 мільйонів людей працездатного віку. Це показник ні про що. Державна соціальна політика має базуватися на стандартно визначених показниках, а не обрахованих", - каже він.

Верховна Рада 2 червня прийняла за основу законопроєкт №3515. Там пропонують прожитковий мінімум в Україні прив'язати до 40% середньої зарплати.

"Золотий стандарт соціальної політики полягає в тому, що реальний прожитковий мінімум повинен дорівнювати мінімальній пенсії, мінімальній зарплаті й неоподаткованому мінімуму доходів громадян. Якщо в нас мінімальна зарплата 6 тисяч гривень, то прожитковий мінімум — це така ж сума мінус податки. Виходить трохи більш як 5 тисяч гривень. Така сама має бути мінімальна пенсія і неоподаткований мінімум доходів громадян. А в нас ця соціальна модель повністю розбалансована. Прожитковий мінімум, який обраховується в бюджеті, становить трохи більш як 2 тисячі, на такому ж рівні мінімальна пенсія. Податкова пільга з точки зору неоподаткованого мінімуму — це тисяча з чимось гривень. Абсолютно розбалансована соціальна система. Внаслідок цього мінімальна заробітна плата перетворилася на механізм адміністративного тиску на бізнес, за допомогою якого витискають із бізнесу більше податків", - говорить Олексій Кущ.

Автор: Олена Луценко
  Реальний прожитковий мінімум повинен дорівнювати мінімальній пенсії, мінімальній зарплаті і неоподаткованому мінімуму доходів громадян
Реальний прожитковий мінімум повинен дорівнювати мінімальній пенсії, мінімальній зарплаті і неоподаткованому мінімуму доходів громадян

На думку експерта, потрібно прив'язати прожитковий мінімум саме до мінімальної зарплати.

"Тоді, підвищуючи її, держава одночасно підвищила б і прожитковий мінімум. Не було б оцього бажання уряду використовувати цей показник в цілях фіскальної податкової політики й навантаження на бізнес. Середня зарплата — це десь 12 тисяч гривень. Якщо обраховувати за формулою яку пропонують депутати, то прожитковий мінімум буде на рівні 5 тисяч гривень. Реальний прожитковий — 5-6 тисяч гривень", - зазначив Кущ.

В Україні пропонують створити новий орган виконавчої влади, який буде проводити опитування громадян про їх витрати й заощадження.

"Українці неохоче розповідають таку інформацію. Тут питання в механізмі заохочення. Якщо підходити як в західних країнах, то в нас це працювати не буде. Як показують дослідження, в таких бідних країнах, як Україна, населення необхідно заохочувати якимись плюшками, щоб люди брали участь в опитуваннях", - додав економіст.

Зараз до прожиткового прив'язаний розмір штрафів і допомог. Мінсоцполітики пропонує відв'язати ці цифри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, чому не можна збільшити прожитковий мінімум до реального рівня

"Головне, щоб вони не відв'язали соціальні стандарти від цього показника. А штрафи та зарплати суддів Конституційного суду треба відв'язати. Розмір штрафів можна визначати в мінімальних зарплатах", - підсумував експерт.

Прожитковий мінімум в Україні мають намір прив'язати до 40% середньої зарплати. Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №3515. "За" проголосували 253 нардепи.

Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарплати має становити не менше ніж 40% 2021 року. 2031-го - не менш як 50%. Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму впродовж трьох місяців перевищує на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, уряд на основі моніторингу виконання держбюджету має розглянути підвищення розміру прожиткового мінімуму.

До 2025 року Кабміну доручили забезпечити створення органу виконавчої влади, який досліджуватиме витрати домогосподарств. Прожитковий мінімум рахуватимуть за фактичними витратами.

Зараз ви читаєте новину «Прожитковий мінімум треба прив'язати до мінімальної зарплати — економіст пояснив чому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути