середа, 02 червня 2021 12:51

Прожитковий мінімум в Україні можуть прив'язати до середньої зарплати

Прожитковий мінімум в Україні мають намір прив'язати до 40% середньої зарплати. Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №3515. "За" проголосували 253 нардепи.

Закон змінює визначення прожиткового мінімуму. Встановлюється, що це прийнятний рівень витрат, який дає змогу підтримувати достатній рівень життя людини в суспільстві.

Розмір прожиткового мінімуму пропонують визначати в розрахуванні на одну особу.

Автор: Олена Луценко
  Будуть проводити опитування домогосподарств про витрати на продукти харчування, непродуктові товари, послуги, догляд за дітьми
Будуть проводити опитування домогосподарств про витрати на продукти харчування, непродуктові товари, послуги, догляд за дітьми

"Прожитковий мінімум має встановлюватися у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік, що передує року формування державного бюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року", - зазначили в проєкті.

Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарплати має становити не менше ніж 40% 2021 року. 2031-го - не менш як 50%.

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму впродовж трьох місяців перевищує на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, уряд на основі моніторингу виконання держбюджету має розглянути підвищення розміру прожиткового мінімуму.

До 2025 року Кабміну доручають забезпечити створення органу виконавчої влади, який досліджуватиме витрати домогосподарств. Прожитковий мінімум рахуватимуть за фактичними витратами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсії зростуть: хто отримає більше

Проводитимуть опитування домогосподарств про витрати на харчі, непродуктові товари, послуги, догляд за дітьми. А також щодо відсоткового розміру заощаджень у структурі витрат домогосподарств.

Міністерство соціальної політики пропонує поступово підвищувати прожитковий мінімум в Україні. Наступного року він може зрости на 14%, 2023-го - на 15%, 2024 року - на 25%.

Цьогоріч загальний показник прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць становить із 1 січня - 2189 грн, з 1 липня - 2294, з 1 грудня - 2393 грн. Його використовують для розрахунку соціальних виплат, індексації зарплат.

Зараз ви читаєте новину «Прожитковий мінімум в Україні можуть прив'язати до середньої зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути