середа, 13 грудня 2017 16:24

Прив'язка до міжнародних індексів дала шахтам 2,4 млрд грн - Волинець

Прив'язка до міжнародних індексів дала шахтам 2,4 млрд грн - Волинець
Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець заявив, що завдяки використанню формули "Роттердам+" держшахти отримали 2 млрд 416 млн гривень і держзаклади почати виплачувати зарплати. Фото: Главком

Поступове підвищення ціни вугілля в Україні в останні роки забезпечило державним шахтам додатково 2,4 млрд грн.

Про це повідомив Михайло Волинець, голова Незалежної профспілки гірників України, виступаючи на круглому столі Європейської бізнес асоціації "Ринкове ціноутворення на енергоресурси як частина міжнародних зобов'язань України і фактор енергобезпеки".

За його словами, у 2016 році Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси, запровадивши методику "Роттердам+". Незважаючи на те, що ціна вугілля державних шахт все ще встановлюється Міністерством енергетики та вугільної промисловості в ручному режимі, нова методологія стала імпульсом для зростання ціни на вугілля державних шахт.

"Всього держшахти отримали 2 мільярди 416 мільйонів гривень - це все завдяки використанню формули "Роттердам+". Завдяки цим коштам, держпідприємства змогли видихнути - почати виплачувати зарплати", - зазначив Михайло Волинець.

За словами Михайла Волинця, незважаючи на такі позитивні для вугільного сектору новини, шахти продовжують потребувати засоби для інвестиційних програм. "Зараз все одно немає коштів для інвестування. Я приведу приклад шахти Сургая. У неї 100 мільйонів тонн запасів. Чотири роки тому гірничими роботами окантувати лаву, і вже чотири роки не можемо її запустити. Така ось ситуація в держсекторі", - повідомив Михайло Волинець.

Також учасники круглого столу обговорили й інші фактори, необхідні для припливу іноземних інвестицій в українську енергетику, крім ринкового ціноутворення.

Нагадаємо, 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт. Ціну вугілля державних шахт встановлює Міністерство енергетики та вугільної промисловості. З моменту впровадження формули "Роттердам+" ціна вугілля держшахт піднімалася 4 рази і виросла з 1199 грн/т до 2425 грн/т.

Зараз ви читаєте новину «Прив'язка до міжнародних індексів дала шахтам 2,4 млрд грн - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути