четвер, 22 жовтня 2015 18:43

Після виборів доля гривні може залежати від Путіна і Тимошенко - економіст

Після виборів доля гривні може залежати від Путіна і  Тимошенко - економіст
Фото: telegraf.com.ua

Останні декілька днів в Україні дорожчає іноземна валюта.

В офіційних курсах регулятора з 19 по 22  жовтня національна валюта знецінилась на 1,3 гривні до 22,6 за долар, а на "чорному" ринку сьогодні долар торгувався близько 23,8 гривні.

Водночас Нацбанк сьогодні послабив деякі з валютних обмежень, запроваджених у березні цього року. Зокрема, НБУ дозволив українцям отримувати більше 300 тис. грн готівки при обміні валюти через касу та банкомати, частково пом'якшив правило обов'язкового продажу 75% валютної виручки на міжбанку.

Ця вимога відтепер не поширюється на надходження від проектів у рамках програм Євросоюзу, а також на гранти від міжнародних фінансових організацій.

Ситуацію на валютному ринку в інтерв'ю Gazeta.ua прокоментував економіст Борис Кушнірук.

Чому дорожчає валюта в Україні?

Переважно це пов'язано з очікуваннями виборів. Хоча, як на мене, це більше спекулятивна складова. Це місцеві вибори. Вони не дуже впливають на якісь події. Повноваження місцевих громад, поки ще зміни до Конституції не відбулись, не такі суттєві.

Чи є економічні підстави до падіння гривні?

На сьогодні немає економічних підстав для подальшого знецінення гривні, враховуючи, що вона дуже сильно впала в минулому році і на початку цього року — фактично втричі. Якщо ми дивимось на основні економічні показники — зовнішньо-торговельний баланс у нас позитивний. У нас позитивний платіжний баланс — переважно за рахунок того, що хоч інвестиції й не йдуть, але є значна допомога з боку МВФ та інших донорів, що дозволяє мати досить великий приплив валюти в Україну. Ситуація з бюджетом не говорить про якісь катастрофи і обвали.

Що відбуватиметься з курсом після місцевих виборів?

У мене є підстави вважати, що після виборів ситуація має стабілізуватися .

Що може цьому завадити?

По-перше, зовнішній фактор - чи буде агресія РФ.

По-друге, якщо результати виборів будуть дуже вдалими для "Батьківщини" і "Опозиційного блоку", то цілком можливо, що ці політичні сили, а також, "Укроп" і "Радикальна партія", будуть намагатися дестабілізувати ситуацію.

Тимошенко боротиметься за те, щоб повернутися в прем'єрське крісло. А Коломойський бореться проти президента, тому що Порошенко змушений зменшити вплив олігархів.

Цей фактор може спричинити дестабілізацію, тому що мета буде в тому, щоб домогтися дочасних парламентських виборів. А в разі отримання контролю "Батьківщини" за парламентськими кріслами і прем'єрства Тимошенко, можна гарантовано казати, що наступним кроком буде атака пряма на президента з метою дострокових президентських виборів.

Якщо ці фактори не зіграють, курс може повернутись до 21-22 гривень за долар?

Так, тому що формальні показники це дозволяють. Після періоду глибокого падіння почався відскок в економіці. В другому кварталі у нас було маленьке зростання відносно першого. Думаю, що в третьому буде теж зростання.

Як на валютний ринок вплине послаблення обмежень Національним банком?

Вони не на стільки впливали, щоб послаблення серйозно негативно чи позитивно вплинуло на валютний курс. Обмеження, які знімає Нацбанк, доволі м'які.

Зараз ви читаєте новину «Після виборів доля гривні може залежати від Путіна і Тимошенко - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути