вівторок, 03 вересня 2013 12:02

Підвищення тарифів на газ для населення не уникнути - експерт

Підвищення тарифів на газ для населення не уникнути - експерт
Михайло Гончар переконаний, що тарифи мають бути економічно обгрунтованими і відповідати українським реаліям. Фото: radiosvoboda.org

Керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар вважає, що підвищення тарифів на газ для населення України не уникнути.

"Піднімати тарифи на газ для населення доведеться. Це треба було робити ще позавчора. Через те, що їх багато років не підвищували, тепер і виникла необхідність різко підняти їх. Але навряд чи на це наважаться. Швидше за все підвищення пройде у кілька етапів. Але підвищення тарифів - не панацея. Потрібно одночасно реформувати газовий сектор", - сказав Гончар у коментарі Gazeta.ua.

За словами фахівця, тарифи мають бути економічно обгрунтованими і відповідати українським реаліям.

"Середньосвітових тарифів на газ не існує, бо ринок газу не такий глобалізований як ринок нафти, - зазначає експерт. - Найбільші тарифи у Японії, найменші - в США. В Європі вони десь посередині. У нас вони мають відповідати економічним і соціальним реаліям".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не буде підвищувати ціни на газ, як вимагає МВФ - Янукович

Фахівець припускає, що парламент може не ухвалити законопроект, який передбачає підвищення тарифів.

"Уряд подав законопроект, щоб показати свої наміри зовнішнім кредиторам. Адже однією з умов отримання чергового траншу кредиту від Міжнародного валютного фонду є підвищення газових тарифів для населення. МВФ вимагає це не для того, аби дошкулити українцям. Це підвищення має на меті збалансувати державний бюджет та фінансовий стан "Нафтогазу". Але парламент може і не ухвалити законопроект, бо народні депутати часто керуються не здоровим глуздом, а політичною доцільністю і популізмом. І тоді урядовці можуть зробити гарний вигляд при поганій грі: ось, мовляв, ми хотіли підвищити тарифи, та парламент не дозволяє", - підсумував Михайло Гончар.

Нагадаємо, уряд подав до Верховної Ради законопроект, який свідчить про намір різко підняти ціни на газ для населення.

"Подорожчання газу для населення у зв'язку приведенням його цін до рівня середньосвітових при подальшій децентралізації систем теплопостачання спричинить істотне зростання частки витрат домогосподарств на оплату комунальних послуг. Така ситуація стане наслідком неможливості диверсифікації видів палива, використовуваних для індивідуального або автономного теплопостачання", - йдеться в документі.

Зараз ви читаєте новину «Підвищення тарифів на газ для населення не уникнути - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути