четвер, 03 листопада 2011 19:57

Від обмеження споживчих кредитів економіці краще не стане - експерт

Від обмеження споживчих кредитів економіці краще не стане - експерт

У нинішньому вигляді розпорядження Кабінету міністрів про затвердження плану заходів з подолання дефіциту в зовнішній торгівлі, в якому уряд рекомендував Національному банку Україні утримувати комерційні банки від нарощування споживчого кредитування, не буде ефективним.

Такі думку висловила глава правління Першого всеукраїнського бюро кредитних історій Антонина Паламарчук в ефірі Першого ділового каналу.

"У нас в країні проблеми з негативним сальдо зовнішньої торгівлі. І уряд вживає низку заходів, щоб виправити це становище. Однак, як оцінює банківський сектор, вирішення питань економіки за рахунок окремого сектора є неефективним. Тому таке розпорядження треба виконувати дуже обережно, тому що споживче кредитування підтримує платоспроможний попит населення. А це попит не тільки на імпортні товари, а й ті послуги, які надають населенню у нас: будівництво, охорона здоров'я...", - сказала вона.

Експерт поставила під сумнів можливість таким чином перевести кошти в реальну економіку.

Азаров хоче дозволити "Нафтогазу" перекривати кран боржникам

"Написати можна. Проте будь-який банк, будь-яка фінансова організація самостійно працює на ринку. І дати їй вказівки спрямувати кошти кудись в адміністративному порядку неможливо, адже їй має бути економічно вигідно це зробити", - зазначила Паламарчук.

"У постанові, яку ухвалив Кабмін, не зрозуміле питання, яким шляхом вони бачать, що банки почнуть кредитувати економіку. Крім того, там вказана компенсація процентних ставок, але не відомо, хто їх буде компенсувати. На думку банків, зазначені в постанові заходи не будуть сприяти розвитку економіки", - додала вона.

Зараз ви читаєте новину «Від обмеження споживчих кредитів економіці краще не стане - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути