неділя, 19 серпня 2018 10:30

Від 110 грн за літр меду: в Україні святкують день пасічника

В Україні налічують близько 400 тис. пасічників. Однак зі 100% всіх бджолярів лише 2 мають промислові потужності, розповіла Gazeta.ua виконавчий директор Спілки пасічників України Тетяна Сашко.

День пасічника в Україні щорічно святкують 19 серпня. Свято у 1997 році започаткував указом тодішній президент Леонід Кучма.

Автор: Перший житомирський
  На ярмарках мед у середньому коштує 110-140 грн/л.
На ярмарках мед у середньому коштує 110-140 грн/л.

У першій половині поточного року Україна експортувала 17 тис. т меду. Це на 43% менше, ніж за аналогічний період 2017-го.

"Україна продала за кордон удвічі менше меду через низьку ціну там. Ще восени озвучували вартість 1,6 євро за кілограм. Зараз продають по 1,45-1,55 євро. Також скоротилася кількість бджіл через масове отруєння хімікати. Ними фермери обробляють поля", - каже Тетяна Сашко.

Загалом Україна виробляє достатньо продукції. Однак цього року було важко відібрати якісну.

"Дехто лікував бджіл забороненими препаратами з антибіотиками. Потім вони потрапляли у мед. На експорт йде лише найкраща продукція без антибіотиків. Для цього проводять спеціальні лабораторні дослідження. Зазвичай неякісний мед, який не беруть на експорт, розливають і продають на внутрішньому ринку", – наголошує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усе про мед: як не натрапити на підробку і зберегти користь продукту

У середньому літр меду коштує 110-140 грн. Традиційно найдорожчий мед продають з липи та акації. Найдешевший - з різнотрав'я та рапсу.

"Цього року буде менше гречаного меду. Адже ще з 2017-го зменшили посіви гречки. На ярмарках українці переважно купують цьогорічний мед. Щоправда деякі продавці навчилися маскувати минулорічний. Його розбавляють або підігрівають. Такий мед розсипається і стікає. Натуральний якісний мед тягнеться і не розривається", - говорить Тетяна Сашко.

В Україні планують створити єдиний реєстр бджолярів. Тоді кожен пасічник матиме паспорт з унікальним номером. Його надаватиме Держпродспоживслужба. Повна паспортизація сприятиме розвитку галузі. Допоможе залучити інвесторів.

Зараз ви читаєте новину «Від 110 грн за літр меду: в Україні святкують день пасічника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути