пʼятниця, 21 жовтня 2011 11:42

Одеський НПЗ стане власністю Коломойського?

Одеський НПЗ стане власністю Коломойського?

Віце-президент "Лукойлу" Геннадій Федотов повідомив, що компанія розглядає можливість продажу Одеського НПЗ в Україні.

Через низьку рентабельність і проблеми з поставками нафти завод стоїть вже більше року. Топ-менеджер пояснив, що на актив вже є претенденти, але розкривати деталі не став, пише "Комерсант Україна" у публікації "Лукойл" готовий здати Одесу".

Як повідомило виданню джерело, знайоме з ситуацією, "Лукойл" веде переговори з декількома компаніями, але єдиним реальним претендентом є група "Приват", підконтрольна бізнесменам Геннадію Боголюбову й Ігорю Коломойському.

За даними джерел видання на нафтовому ринку, ще один великий бізнесмен, який володіє рядом газових і газохімічних активів у країні, Дмитро Фірташ у купівлі Одеського НПЗ не зацікавлений.

У ТНК-ВР, якій в Україні належить Лисичанський НПЗ, відмовилися коментувати можливість покупки активу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коломойський продав чверть Приватбанку кіпрській компанії

При цьому компанія на початку 2011 року також зупиняла роботу свого НПЗ у зв'язку зі збитковістю. Не стали коментувати ситуацію і в "Газпром нафті".

Робота заводу ускладнена труднощами з постачаннями нафти після зміни напрямку прокачування по трубопроводу "Одеса-Броди".

Одеський НПЗ був побудований в 1937 році. "Лукойл" купив збитковий на той момент Одеський НПЗ в 1999 році. У 2001-2004 роках компанія провела капітальну модернізацію заводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Коломойського забрали літак Ан-148

Пізніше, з 2005 по 2008 рік на НПЗ проводились роботи, що дозволили випускати бензин стандартів "Євро-3" і "Євро-4".

"Лукойл" призупинив нафтопереробний бізнес в Україні в жовтні 2010 року. Тоді Одеський НПЗ був закритий на плановий ремонт "у зв'язку з поточною несприятливою маркетинговою ситуацією на українському ринку нафтопродуктів і, як наслідок, низькою ефективністю роботи заводу".

Також робота заводу ускладнювалася труднощами з постачаннями нафти після зміни напрямку прокачування по трубопроводу Одеса-Броди, по якому він раніше отримував сировину.

Зараз ви читаєте новину «Одеський НПЗ стане власністю Коломойського?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути